Ga naar de inhoud
Nep-helpdesk ING

Kaalgeplukte André heeft 27.500 euro terug dankzij crowdfunding: 'Hij schoot vol'

Nando plaatste deze foto van zijn vader André die ten einde raad is.

In 1 uur en 7 minuten tijd verloor hij 27.500 euro aan oplichters. En binnen 24 uur heeft Nando's vader André dat bedrag weer terug, dankzij crowdfunding. "Mijn vader was volledig kaalgeplukt. Maar toen hij dit vanochtend hoorde, schoot hij vol."

De criminelen gingen zo slinks en doortrapt te werk, vertelde Nando uit Voorburg gisteren aan RTL Nieuws. "Ze hebben mijn vader alles afgenomen wat hij heeft opgebouwd." Nando wilde zijn verhaal doen om anderen te waarschuwen. "Dit mag niet nog meer mensen overkomen."

Veel mensen leven mee met André. In 24 uur tijd zijn er 1201 donaties binnengekomen en was het gestolen bedrag weer 'terugverdiend'. "Het is heel onwerkelijk. Een heel gek gevoel", zegt Nando. "Het voelt niet alsof het je eigen geld is. Het is heel mooi."

Nando's
Lees ook:
Nando's vader werd kaalgeplukt door criminelen via truc: 'Hij is 27.500 euro kwijt'

Afgelopen maandag kreeg de vader van Nando een telefoontje. Op het telefoonscherm zag hij 'ING Helpdesk', en hij kreeg ene Ingrid van ING aan de lijn. "De vrouw praatte heel keurig en beschaafd en ondertussen werd mijn vader ontzettend bang gemaakt. Zo beweerde ze dat er op meerdere plekken in het land op mijn vaders betaalrekening was ingelogd en dat er geprobeerd werd om 2.000 euro over te maken naar Oekraïne."

De vader van Nando kon maar één ding doen: alles veiligstellen op een zogenoemde kluisrekening. "Als hij dat niet deed, dan werd zijn rekening leeggeplunderd, waarschuwde de vrouw."

Kluisrekening

Zo maakte André 27.500 euro over naar die bewuste kluisrekening. "Hij had geen cent meer, zelfs niet voor boodschappen", zegt Nando.

Nando's vader is het slachtoffer geworden van 'spoofing'. Bij deze oplichtingstruc nemen mensen een valse identiteit aan. "En dat terwijl hij altijd zo alert is op oplichters. Hij kijkt al jaren programma's als Radar en Opsporing Verzocht. Zijn grootste vrees, dat hij opgelicht zou worden, is werkelijkheid geworden."

Flinke
Lees ook:
Flinke stijging onlinefraude: veel tieners die snel geld willen

Nando deed dezelfde avond nog aangifte bij de politie in Voorburg. RTL Nieuws zag die papieren in. Ook belde hij met ING. "De bank vertelde me dat ze die dag meerdere meldingen hadden gehad van mensen die hetzelfde was overkomen. Omdat het geld door mijn vader was overgemaakt, konden ze niets doen."

'Ontzettend vervelend'

ING laat via een woordvoerder aan RTL Nieuws weten het 'ontzettend vervelend' te vinden. De bank wil geen uitspraken doen over individuele zaken van klanten, maar bevestigt dat het inderdaad gaat om spoofing.

Nando zette met een groep vrienden en kennissen een actie op om zijn vader te helpen. Binnen één dag was het doel behaald. Vanochtend, toen er 29.676 euro op de teller stond, is de campagne beëindigd.

1201 mensen hebben een donatie gedaan. "Iemand heeft vannacht zelfs anoniem 10.000 euro gedoneerd. Bizar! Het is heel onwerkelijk", zegt Nando.

Centjes terug

"Ik heb mijn vader gebeld en hij schoot vol. Hij wist niet wat spoofing was, maar ook crowdfunding kende hij niet. Hij vindt het zo fijn dat hij zijn centjes weer terug heeft. Het verlies is weggewerkt."

Nando is geroerd door de vele lieve berichten die hij toegestuurd heeft gekregen. "Ik ga alle reacties doorlopen en mensen bedankjes sturen. Het is zo bijzonder dat mensen toch eigenlijk je leed delen."

Enkele reacties van mensen die gedoneerd hebben

"Tuurlijk gunnen we jou je spaarcentjes terug. Heb een mooi pensioen lieve meneer!"

"Probeer het vertrouwen in de mensheid niet te verliezen. Deze doortrapte, hele hele nare oplichters zijn niet representatief voor de mensheid in z’n totaliteit. Er zijn ook nog steeds heel veel lieve mensen, kijk maar naar deze crowdfunding. Houd vertrouwen! Sterkte."

"Ik ben oprecht verdrietig!! Ik hoop echt dat je het via deze weg terugkrijgt en meer! Schaam je aub niet!! Het komt goed, echt echt balen maar dit is menselijk! Komt goed en hou je sterk."

 

Kwaad

Nando kreeg ook veel reacties van mensen die zelf opgelicht zijn. "Ik ben echt kwaad op die oplichter. Ik hoop echt dat-ie gepakt wordt. We hebben wel het idee dat de politie het hoog opneemt. De criminelen hebben sporen achtergelaten, waar ze verder mee kunnen."

Zelf noemt hij de reactie die hij kreeg van ING 'teleurstellend'. "Het is niet goed geregeld. Je ziet hoeveel mensen er worden opgelicht. We hebben meer beveiligingsopties nodig voor onze ouderen."

Opgelicht via Whatsapp: wat nu?

02:31
Ook oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Hoe gaat dat in zijn werk?