Ga naar de inhoud
Met welkomstdesk

Bezoek aan McDonald's en Burger King gaat er heel anders uitzien

Archieffoto. Beeld © ANP

Vanaf 12.00 uur mogen restaurants en cafés weer open. Dat geldt natuurlijk ook voor eetgelegenheden als McDonald’s en Burger King, maar de regels voor wie hier z'n Big Mac of Whopper wil bestellen, zijn wel danig veranderd.

Want het zal even wennen zijn bij het bestellen en nuttigen van je snack. Bij de ingang van de fastfoodrestaurants komen voortaan gastheren en gastvrouwen achter een welkomstdesk die het aantal reserveringen bijhouden, binnen maximaal dertig mensen toelaten en de gasten de verplichte gezondheidsvragen stellen. 

Maximaal twee

Ze laten maximaal twee mensen samen toe, gezinnen uitgezonderd. En alleen mensen zonder verkoudheidsklachten zijn welkom.

Zo ziet het eerste coronaproof McDonald's-restaurant eruit

01:13
Nu de horeca zich voorbereidt op de anderhalvemetersamenleving, kan ook McDonald's niet achterblijven. In Arnhem is een prototype gelanceerd.

Een bezoek aan de restaurants begint voortaan met het schoonmaken van de handen. Het bestellen van de hamburgers, frietjes en milkshakes kan uitsluitend bij de bestelzuilen, waarna medewerkers van McDonald’s de aanraakschermen onmiddellijk weer reinigen. "We verzoeken dat één iemand van het gezelschap bestelt, terwijl de overige gezinsleden aan tafel of op het terras blijven", vertelt Eunice Koekkoek van McDonald’s.

Handschoenen bij bestellen

Bij Burger King kunnen bezoekers ervoor kiezen handschoenen te dragen tijdens het bestellen, zegt woordvoerster Esther van de Graaf. Burger King heeft in een vestiging in Beverwijk de afgelopen weken geëxperimenteerd met de nieuwe coronaregels. "We hebben tafels vervangen en herschikt, looproutes gemaakt en afzetschermen geplaatst om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te creëren", zegt Van de Graaf.

Strijd
Lees meer
Strijd tegen zwerfafval: McDonald's beloont mensen die troep opruimen

Anders dan bij McDonald’s, met tafelservice bij het merendeel van de restaurants, heeft Burger King wachtvakken gecreëerd voor de balie waar mensen op hun bestelling kunnen wachten. Gastvrijheid en fun is het credo. Koekkoek: "Bij McDonald’s geen tafels met linten die een nood- en alarmsituatie uitstralen. Buiten treffen gasten zogeheten wachtverzachters met leuke teksten of waar ze via de app een liedje of game kunnen downloaden tijdens het wachten."

Veranderingen in de keuken

Ook in de keukens houden medewerkers 1,5 meter afstand en heerst een nieuw regime. Waar bij Burger King eerder drie keukenmedewerkers rug aan rug bij elkaar werkten, staat nu nog één persoon met meer taken. In keukens van McDonald’s hangen plastic schermen en werken medewerkers op een vaste plaats.

Vegetarische
Lees meer
Vegetarische Slager levert vegaburger aan Burger King

Niet meer afruimen

De grootste verandering bij de 252 vestigingen van McDonald’s en de 70 restaurants van Burger King is toch wel dat gasten bij vertrek niet meer hoeven af te ruimen. Gasten kunnen geoorloofd weglopen zonder hun dienblad weg te brengen. Daarmee voorkomen de restaurants onnodige loopstromen en weet het personeel precies welke tafels ze kunnen schoonmaken.