Corona-update, stel je vraag

Moet ik in thuisquarantaine na vakantie?

01 juni 2020 14:58 Aangepast: 05 juni 2020 19:02

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, dan moet je daarna natuurlijk ook weer gewoon naar huis. Daarom vandaag in de dagelijkse corona-update antwoord op de vraag: hoe zit het met thuisquarantaine na vakantie?

Liann, Martha en Jantina willen dat weten. Ze vragen zich ook af of je standaard getest moet worden als je terugkomt. Wie in Nederland op vakantie gaat, wordt nergens tegengehouden. En van een thuisquarantaine is ook geen sprake. 

Premier Rutte zei op 27 mei erover: "Juist in de vakantieperiode geldt dat we ons houden aan de regels. Vermijd drukte, houd afstand en was je handen stuk. Als we klachten hebben, dan blijven we in de stacaravan of de hotelkamer. We moeten ervoor zorgen, dat reizen in Nederland niet leidt tot meer risico's ten aanzien van de verspreiding van het virus. Dat is heel belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk hier:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Over vakantie in het buitenland zei Rutte: "Dat kan alleen als dat landen betreft waar de risico's vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Wat je niet wilt, is dat door reizen naar het buitenland er grotere risico's komen op het verspreiden van het virus in Nederland."

Hoe dat eruit gaat zien, is complex, zei Rutte. "Je ziet in heel Europa momenteel dat alle landen aan het worstelen zijn met die vraag."

Zelf afweging maken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. "U moet zelf die afweging maken. Iedereen met reisplannen wordt geadviseerd hier goed over na te denken. Vakantiereizen vallen onder niet-noodzakelijke reizen en worden afgeraden." 

Voor wie bijvoorbeeld naar Duitsland wil gaan: de grens is open, maar Duitsland inreizen mag alleen met een dwingende reden. Wel heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat de reisbeperkingen vanaf 15 juni zullen worden afgebouwd.

En Frankrijk streeft ernaar om vanaf 15 juni weer Europese vakantiegangers te ontvangen. Hoe het in andere landen zit, lees je hier.

RTL Nieuws houdt bij welke regels er gelden voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantielanden. Klik op een land voor meer informatie. Of bekijk alle informatie op rtlnieuws.nl/vakantiekaart.

Verplicht in quarantaine

Als je naar een risicogebied gaat, moet je bij terugkomst in Nederland verplicht twee weken in quarantaine. Dat betekent dat je 14 dagen je woning of verblijfplaats niet mag verlaten. Ook wordt dringend geadviseerd het contact met eventueel aanwezige familieleden en derden te vermijden.

De Europese luchtvaartorganisatie EASA houdt een lijst bij van vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting, die lijst vind je hier. Vertrek je vanaf een vliegveld in een van de genoemde landen of gebieden? Dan moet je voor vertrek de verplichte gezondheidsverklaring invullen en na aankomst twee weken in thuisquarantaine.

Het vragenformulier krijg je van de luchtvaartmaatschappij. Heb je op het formulier één van de vragen met 'ja' beantwoord, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht je toegang tot het toestel te weigeren. Je kunt dan dus niet naar Nederland reizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kun je in een vliegtuig wel afstand houden? Of mag je naast elkaar zitten?

Kom je van buiten Europa? Dan mag je alleen terugreizen als de reis noodzakelijk is. Voor niet-noodzakelijke reizen geldt een inreisverbod tot 15 juni.

Melden bij GGD

Bij aankomst in Nederland worden reizigers niet gecontroleerd op het coronavirus. Luchthavens zijn wel alert op reizigers met koorts en klachten aan de luchtwegen. 

Of je nou met de auto of met het vliegtuig reist, voor iedere terugkeerder geldt: als er geen gezondheidsklachten zijn, hoef je je niet te melden bij de GGD. Wel klachten? Blijf dan thuis totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet je ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore