'Dit werk pakt je'

Amsterdamse superzuster verovert de wereld: 'Ze is het gezicht van de coronacrisis'

31 mei 2020 21:14 Aangepast: 01 juni 2020 07:36
Streetart kunstenaar Manuel Seikritt, beter bekend als FAKE, met zijn Super Nurse.

De Amsterdamse kunstenaar FAKE gaat de wereld over met zijn kunstwerk 'Super Nurse'. Tot in de VS en Australië aan toe hangt het werk van de verpleegster die als heldin is afgebeeld. Kunstkenners zijn lovend: "Dit werk verbeeldt zo krachtig de coronacrisis."

Toen premier Rutte zijn eerste tv-persconferentie over corona hield, viel bij de Amsterdamse kunstenaar FAKE het kwartje. Hij moest en zou een kunstwerk maken waarbij de coronacrisis centraal stond. 

"Toen Rutte vertelde dat het heel serieus ging worden en dat verpleegkundigen aan de frontlinie van deze oorlog staan, heb ik meteen mijn computer gepakt en het patroon gemaakt. Tijdens de tv-toespraak werd de Super Nurse geboren", zegt de kunstenaar tegen RTL Nieuws. 

Mondkapje

Streetart kunstenaar FAKE (zijn echte naam is Manuel Seikritt) zette vervolgens het patroon op een doek én op Instagram. "Ik bied het werk open source aan. Dat betekent dat iedereen een afbeelding van het werk kan gebruiken, delen en kan ophangen waar ie wil."

De reacties gingen door het dak. "Het was overweldigend. Ik kreeg zoveel mooie reacties over de hele wereld." En het bleef niet bij woorden: de Super Nurse belandde op voorpagina's van Amerikaanse kranten. De kunstenaar krijgt van over de hele wereld foto’s en filmpjes van mensen die zijn werk hebben opgehangen.

Zo hangt het in alle kleedruimtes van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. Maar het werk is ook geprojecteerd op het grootste ziekenhuis van New York en het is te zien in de bekendste winkelstraat van Londen. 

Wie is ze?

Wie de verpleegster is? "Ik heb haar gewoon getekend. Ze heeft ook geen naam. Ze verbeeldt het belangrijke werk aan de frontlinie. Met dit werk wil ik de medische professionals een hart onder de riem steken."

Meteen verkocht 

Kunstkenners Pieter en Carla Schulting verzamelen al 25 jaar kunst. Het echtpaar, dat particulieren in kunstaankopen adviseert, was meteen verkocht toen ze de Super Nurse op het internet tegenkwamen. "Het beeld is zo krachtig. Dit werk is hét gezicht van de coronacrisis."

Het echtpaar heeft nu een doel: FAKE helpen. "Het werk moet op allerlei plekken in ons land komen zodat zoveel mogelijk mensen het kunnen bewonderen. Dat verdient het", zegt het echtpaar.

Het werk hangt momenteel prominent een aantal maanden in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. "Als maandag 1 juni de musea weer opengaan krijgen bezoekers meteen een geweldig werk te zien dat zo past in deze tijd', zegt Carla Schulting.  "Als het aan ons ligt, gaat het de hele wereld over als dat straks weer kan."

Zit thuis

Door de coronacrisis zitten ook veel kunstenaars noodgedwongen thuis. De crisis raakt ook kunstenaar FAKE persoonlijk. De streetart kunstenaar werkt met spuitbussen en sjablonen die hij met de hand uitsnijdt. Ook al leeft hij normaal al als halve kluizenaar, hij kan nu niet reizen.

"Normaal reis ik veel voor tentoonstellingen of bezoek ik streetart festivals. Maar door corona zit ik nu thuis met de familie. Het zijn bijzondere tijden. Met dit kunstwerk hoop ik mensen een hart onder de riem te steken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore