Ga naar de inhoud
Terrassen open

Toch kans op boete bij te vol terras maandag: boa's gaan geen actie voeren

Nu nog lege terrassen op de Koemarkt in Purmerend. Beeld © ANP Foto

De aangekondigde acties van de boa's komende maandag gaan niet door. De buitengewoon opsporingsambtenaren waren in eerste instantie van plan op pinkstermaandag, als de terrassen weer opengaan, niet te handhaven op de coronaregels. Ze zijn kwaad dat ze geen wapens mogen dragen om zich te beschermen.

Daar komen ze nu op terug. Vakbondsleider Richard Gerrits stelt dat boa's het maandag 'gaan aankijken'. Hij legt de verantwoordelijkheid bij minister Ferd Grapperhaus, die absoluut niet wil dat boa's bewapend worden met wapenstok of pepperspray. "Als hij een beroep op ons gaat doen, dan horen we het wel."  

Vijf
Lees ook:
Vijf boa's gewond na grote vechtpartij om coronaboetes

De roep van de boa's om een betere uitrusting komt na meerdere incidenten waarbij de handhavers werden bedreigd. Zo werden op Hemelvaartsdag twee boa's aangevallen door veertig jongeren op de pier in IJmuiden. Een van hen belandde in het ziekenhuis.

Drukte verwacht

Zeker vanwege de mooie weersverwachting wordt in veel binnensteden en uitgaansgebieden maandag enorme drukte verwacht als de terrassen weer opengaan. Gevreesd wordt dat de coronaregels daardoor niet overal opgevolgd kunnen worden. 

Vier treden afstand op de roltrap: zo ziet het 1,5-meter-station eruit

01:32
Vier treden afstand op de roltrappen, maximaal twee personen in de lift en zoveel mogelijk rechts blijven lopen. Op zes stations in Nederland zijn begin deze maand zichtbare coronamaatregelen ingevoerd.

Maandag gaan niet alleen de terrassen weer open, ook zijn vanaf dan in het openbaar vervoer mondkapjes verplicht.  

'Kloppen niet in de basis'

Hoogleraar rechtsgeleerdheid Jan Brouwer legde eerder al aan RTL Nieuws uit dat het probleem waar boa's momenteel massaal tegenaan lopen hem vooral zit in de aard van de coronamaatregelen. "Die kloppen niet in de basis en zijn onduidelijk."

Een
Lees ook:
Een wapenstok voor boa's? 'Wapen is nooit een verdedigingsmiddel'

Zo is het nu nog verboden in de openbare ruimte met drie man samen te komen, zelfs al houd je anderhalve meter afstand. Maar als drie mensen elkaar bij toeval treffen, is het niet verboden. De taak om daarop te handhaven ligt momenteel vooral bij boa's.