60 procent kans op onweer

Morgen weer een grote kans op uitstel van raketlancering

29 mei 2020 17:14
Na negen jaar is er weer een lancering vanaf Amerikaanse bodem. Beeld © AP

Voor het eerst in negen jaar zouden er afgelopen woensdag vanuit de Verenigde Staten astronauten naar het internationale ruimtestation ISS worden gelanceerd. Maar het ging niet door en is verplaatst naar morgen. Maar ook dan is de kans op bliksem groot en dat maakt het te gevaarlijk kan zijn om op te stijgen.

Afgelopen woensdag werd de lancering ongeveer een kwartier van tevoren afgeblazen. "Het weer is het enige dat we niet onder controle hebben", reageerde NASA. Er zijn geen problemen met de raket en het lanceringssysteem, benadrukt de organisatie. "Er was elektriciteit in de lucht en in zo'n geval kan de raket als een bliksemschicht naar beneden komen."

Niet donker genoeg

De lancering is verplaatst naar morgen. In verband met de baan die ISS rond de aarde maakt, wordt de lancering elke dag ongeveer 23 minuten naar voren geschoven. Daarom is de lancering morgen 1 uur en 10 minuten eerder.

De planning is dat de raket rond 21.22 uur de lucht in gaat, maar dan is het in Nederland nog niet donker genoeg. Het zal hier dan dus niet te zien zijn. Maar, als je toch een poging wil wagen, kan je het beste op het strand of in de polder staan met een verrekijker op het zuidwesten gericht, adviseert satellietexpert Marco Langbroek.

Vanuit andere landen is de raket zaterdag mogelijk beter wel te zien. Dat komt omdat de raket zo hoog vliegt dat hij wordt verlicht door de zon. Een duidelijke raket zie je dan niet meer, eerder een felle stip.

Of eigenlijk twee: de Crew Dragon, de capsule waar de astronauten zich bevinden, is kort voor de overkomst losgekoppeld van de Falcon 9-raket waarmee hij gelanceerd is. Als je een verrekijker gebruikt, zou je beide delen los van elkaar moeten kunnen zien. Die stip gaat vrij snel: met twee minuten verdwijnt hij weer achter de horizon.

Wolkje

Er is een mogelijkheid dat er dan ook een koerscorrectie te zien is. Dat gebeurde eerder bij een lancering van de vracht-versie van de Crew Dragon, zei Langbroek eerder tegen RTL Nieuws. "Met een stuurraket wordt dan wat gas uitgestoten. Die manoeuvre zie je als een wolkje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raketlancering naar ruimtestation ISS geannuleerd: kans op bliksem

Maar er is nog steeds een goede kans dat de lancering morgen weer afgelast wordt. Er is namelijk zestig procent kans op onweer in Florida, laat Magdel Erasmus, meteoroloog bij Buienradar weten. "Het moet natuurlijk per minuut bekeken worden, maar het kan zo maar zijn dat het vlak voor lancering toch afgelast wordt vanwege gevaarlijke weersomstandigheden."

Commercieel bedrijf

Er is dus maar een veertig procent kans dat de lancering goed gaat. Als het doorgaat, en goed gaat, schrijven de Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley geschiedenis. Dan worden ze namelijk de eerste mensen die onze planeet verlaten met een ruimteschip van een commercieel bedrijf. De Crew Dragon is namelijk gebouwd door SpaceX, het bedrijf van zakenman en Tesla-baas Elon Musk.

Maar ook na de lancering kan het altijd nog misgaan. "De ruimtevaart is nog steeds gevaarlijk", reageerde correspondent Erik Mouthaan eerder al. "Mensen wachten met samengeknepen billen af. Het wordt een spannend moment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning stijgt in VS: na jaren weer lancering bemande raket

Het is negen jaar geleden dat de Amerikanen vanaf eigen bodem een bemand ruimteschip lanceerden. De laatste bemande Amerikaanse vlucht was in juli 2011.In de tussentijd waren de Verenigde Staten afhankelijk van Rusland. Dat land was de afgelopen jaren als enige in staat mensen naar het internationale ruimtestation ISS en terug te brengen.

Gezichtsverlies

"Door veel Amerikanen werd dat gezien als gezichtsverlies", zegt Mouthaan. "Telkens naar Kazachstan moeten reizen om de ruimte in te gaan, dat was een afgang."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore