Ga naar de inhoud
Horeca weer open

Zomaar neerploffen op het terras is er niet meer bij: dit zijn de regels

Terrassen in Utrecht op het Neude zijn opnieuw ingericht. Beeld © ANP

Met spanning keken cafébazen, agenten en boa’s uit naar deze dag: '1 juno', zoals minister Grapperhaus het zegt, de dag dat de coronaregels versoepeld worden. Niemand weet hoe zal het gaan als we na maanden thuisblijven weer een drankje (of meer) op het terras mogen drinken. Om het zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er regels bedacht. Hier lees je wat je erover moet weten.

Wat zijn de regels?

De basisregels blijven: houd anderhalve meter afstand en vermijd drukte.

Als gast moet je buiten verplicht aan een tafeltje zitten. Voor het terras is reserveren niet verplicht en er is geen maximum aan het aantal personen dat er mag zitten. (Als je binnen in een restaurant of café wilt eten en drinken, moet je wél reserveren. Er mogen maximaal 30 mensen zijn.) 

Maar voordat je aan een tafeltje neerploft, moet je een aantal vragen beantwoorden over je gezondheid en je gezelschap. Iedereen moet namelijk anderhalve meter afstand bewaren tot elkaar, met uitzondering van mensen die bij elkaar in huis wonen en tweetallen. Dat laatste is omdat vanaf drie personen op die regel wordt gecontroleerd. Daardoor kunnen ook tweetallen die niet samenwonen, binnen anderhalve meter van elkaar zitten.

Natuurlijk moet ook het personeel afstand houden op het terras, maar er mag een uitzondering gemaakt worden voor het opnemen van de bestelling, het serveren van je drankje en het afruimen.

Wie moet controleren of de klanten zich aan de regels houden?

"Allereerst rekenen we erop dat iedereen z’n verantwoordelijk neemt, ook de klant. Zodat we het samen veilig, verantwoord en leuk houden", zegt de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

In het protocol dat KHN heeft opgesteld, staat dat de ondernemers er verantwoordelijk voor zijn dat de huisregels en de coronaregels worden nageleefd. Zij spreken gasten aan als het niet goed gaat. Of vragen hun in het ergste geval te vertrekken. 

En als de horecaondernemer het niet zo nauw neemt?

Dan kan die een boete van maximaal 4000 euro krijgen. In het uiterste geval kan de horecagelegenheid worden gesloten.

Minister Grapperhaus van Justitie zei donderdagavond op televisie dat in Nederland, in vergelijking met andere landen, weinig boetes worden uitgedeeld. Onze handhavers zijn 'rustiger'. "Het systeem is: aanspreken, helpt dat niet, dan waarschuwen en daarna pas beboeten."

Grote
Lees ook:
Grote zorgen bij politiebonden over heropening horeca

Houden boa's het ook in de gaten?

Ja, boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) houden namens de gemeente toezicht. Sommige burgemeesters maken zich wel zorgen of die voldoende zijn toegerust op die controle, onder meer omdat ze geen wapen zoals een stok of pepperspray hebben. Per gemeente zal het verschillen of er problemen zijn en hoeveel. In Roodeschool zal dat minder snel zijn dan in Den Haag.

Goed om te weten: de vakbonden voor boa’s waren van plan vandaag actie te voeren door op sommige plekken geen boetes uit te delen. Dat gaat toch niet door.

En de politie?

Ja, die is ook van de partij. "We staan paraat om te helpen bij excessen", zei een woordvoerder van de Nationale Politie donderdag tegen RTL Nieuws. "Ik denk dat we de verantwoordelijkheid aankunnen."

Krijg je als klant een boete als je de regels overtreedt of wordt de horecaondernemer dan aangepakt?

Dat zal per situatie verschillen, en het antwoord op deze vraag is niet exact uit de regels op te maken. Ben je een lastige klant die willens en wetens de regels overtreedt, en probeert de horecaondernemer tegelijkertijd er alles aan te doen om de situatie op te lossen, dan is de boete vermoedelijk alleen voor jou. Is de horecaondernemer laks, dan kan het zijn dat de ondernemer de boete krijgt en jij vrijuit gaat.  

Wat
Lees ook:
Wat zijn de coronagevaren in de kroeg en zijn glazen eigenlijk wel goed schoon?

Kun je het ergens melden als het ergens uit de hand loopt?

"Als je op het terras zit er er gaat iets niet goed, kun je natuurlijk altijd de horecaondernemer of iemand van het personeel waarschuwen", oppert de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. "Gasten kunnen elkaar er ook op aanspreken, al zal dat misschien minder snel gebeuren."

Daarnaast kun je de politie bellen of online een melding doen bij de gemeente als het geen haast heeft, maar er wel iets moet gebeuren. Sommige gemeentes hebben ook een 'coronakliklijn', waar je coronaovertredingen kunt doorgeven.

Van parkeerplaats naar terras: niet iedereen is even blij

01:12
Cafés en restaurants grijpen nu elke mogelijkheid aan om hun buitenruimte zo groot mogelijk te maken. Bewoners zijn daar niet altijd blij mee, laat Rick uit Rotterdam zien.