Als de reisbeperkingen meer en meer worden opgeheven, kan het maar zo gebeuren dat je binnenkort in een vol vliegtuig terechtkomt. Toon en Carlo vragen zich daarom af: waarom mag je in een vliegtuig naast elkaar zitten?
De luchtvaart heeft door de wereldwijde coronacrisis meerdere maanden nagenoeg stilgelegen en maatschappijen staan te trappelen om weer te mogen vliegen. In de komende weken pakken de meeste maatschappijen voorzichtig de draad weer op.
Zo is KLM van plan het aantal vluchten langzaam op te schroeven en staan de eerste vluchten van Transavia en Corendon in juni op de agenda.
Veel onduidelijkheid
Een universeel beleid hoe vliegmaatschappijen de veiligheid van passagiers moeten waarborgen, en of bijvoorbeeld de middelste stoel voortaan leeg moet blijven, is er nog niet. Volgens het RIVM is dat de verantwoordelijkheid van de maatschappijen en de vliegbranche zelf.

Een lege stoel in het midden van elke rij zou veel vliegtuigen beperken tot twee derde van hun normale capaciteit. En dat is voor de meeste maatschappijen niet genoeg om winst te kunnen maken zonder de tarieven te verhogen.
Europese aanbevelingen
Onlangs publiceerde de EASA (European Union Aviation Safety Agency) in opdracht van de Europese Commissie een handleiding voor passagiers. Daarin staan tips en aanbevelingen voor tijdens het boarden, afstand bewaren aan boord en het ophalen van je bagage.
Het dragen van een mondkapje wordt door de EASA streng aanbevolen, omdat veel maatschappijen je niet aan boord zullen laten als je dat niet hebt. Afspraken over een lege stoel in het midden worden niet genoemd.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wijst ook naar de richtlijnen van de EASA. Deze richtlijnen moeten alle individuele luchtvaartmaatschappijen dan vertalen naar een eigen handelswijze.
Een woordvoerder van de KLM laat in een reactie weten de stoel in het midden in principe niet vrij te houden. "Alleen als de bezettingsgraad van de vlucht dat toelaat, doen we dat." En als het land van bestemming daar regels voor heeft opgesteld. "Dat is nu bijvoorbeeld het geval voor Italië."
Volle vliegtuigen
Ook Transavia gaat uit van volle vliegtuigen en houdt alleen bij uitzondering stoelen leeg. "In het vliegtuig is het nauwelijks mogelijk om anderhalve meter afstand te houden", stelt een woordvoerder. "Dan kunnen we te weinig mensen vervoeren."
Ook speciale filters (de High Efficiency Particulate Air-filters) moeten de verspreiding van corona tegengaan. Moderne vliegtuigen zijn allemaal uitgerust met deze filters.
Schone lucht
De filters zorgen voor schone lucht in de cabine die om de drie minuten wordt vervangen door het ingebouwde luchttoevoersysteem. De luchtstroom in het vliegtuig gaat van boven naar beneden, wat de kans op horizontale transmissie in de cabine verder vermindert. Omdat passagiers met hun gezicht in dezelfde richting zitten, claimen de luchtvaartmaatschappijen, is er weinig face-to-faceinteractie en vormen de stoelen een barrière voor de transmissie naar voren of naar achteren.

Als extra voorzorgsmaatregel worden vliegtuigen vaker en grondiger gereinigd, zeggen KLM en Transavia. Contactmomenten tussen bemanning en passagiers tijdens de vlucht worden tot een minimum beperkt. Ook moeten passagiers vanuit risicogebieden een gezondheidsverklaring invullen om te beoordelen of ze fit genoeg zijn om te vliegen.