Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Wat zijn de coronagevaren in de kroeg en zijn glazen eigenlijk wel goed schoon?

Aanstaande maandag is het zover: vanaf 12.00 uur 's middags mogen café's en restaurants hun deuren weer openen. Maar om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Wat zijn de regels en wat zijn de gevaren voor in de kroeg? En worden de glazen wel goed schoongemaakt?

Dat vroegen onze lezers Anno, Rob en Marie-Christine zich af.

Het is aan horecaondernemers zelf hoe zij hun zaak inrichten zodat de afstand gegarandeerd kan worden en dat hun gasten zich aan de regels houden. Óók is het aan de horecabedrijven zelf om de zaak goed schoon te houden. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe versie horecaprotocol: maximaal twee personen binnen 1,5 meter

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moeten horecabedrijven voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. Deze zijn hetzelfde als van voor de coronatijden. "Denk hierbij aan handen wassen, gebruik van schone theedoeken en het gebruik voor afwasmiddelen voor glazen", zegt een woordvoerder. 

Schone glazen?

Veel van onze lezers vroegen zich af of de glazen wel goed schoongemaakt worden in de horeca. Eigenaar Thijs ten Kroode van café-restaurant Nel gaf ons eerder al een inkijkje in de voorbereidingen die hij heeft getroffen voor aankomende maandag.

"Wij gebruiken glazenspoelmachines. Dat was bij ons altijd al de standaard. Áls er een virus op een glas zou zitten, is het dan wel dood", zegt Ten Kroode.

Zo
Lees ook:
Zo gaat het straks als je naar de kroeg of een restaurant wil

Ook bij wijnbar La Viña Experience in Amsterdam zeggen ze hygiëne te kunnen garanderen. "Wij maken altijd gebruik van een poleermachine. Niks gaat hier door de spoelbak, daar zou ik mij zelf ook niet prettig bij voelen", zegt eigenaresse Jacqueline Borgers.

Volgens een woordvoerder van KHN kunnen spoelmachines worden ingezet. "Zorgen vanuit de gast zijn dan ook niet nodig."

Belang van handen wassen

Toch blijft het brengen van een bezoekje aan een kroeg of restaurant niet geheel zonder risico. Uit een experiment van de Japanse openbare omroep dat viroloog Marc van Ranst heeft gedeeld op Twitter blijkt maar weer hoe snel een virus zich kan verspreiden.

In de video is te zien hoe tien mensen worden samengebracht in een kamer met een buffet. Één van hen kreeg fluorescerende verf op zijn handen aangebracht, deze verf stond symbool voor het virus.

Toen er na een half uur dineren met een speciale lamp door de kamer werd geschenen, was te zien dat er verf op álle handen van de deelnemers zat. Ook hadden meerdere deelnemers verf op hun gezicht.

Zoals blijkt uit de aanschrijving van Van Ranst, is dit de reden waarom virologen zoveel belang hechten aan handen wassen.

Richtlijnen

Als de hotels, restaurants en café's na maanden weer opengaan, hebben ze zich wel te houden aan de richtlijnen die zijn opgesteld door de KHN.

Zo moet iedereen die een bezoekje wil brengen aan een café of restaurant van te voren reserveren. Voordat je naar binnen mag, zal het personeel in een controlegesprek vragen of je de afgelopen 24 uur last hebt gehad van hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten, of dat een huisgenoot van je dat heeft gehad.

Een voorbeeld: 

  • Twee mensen uit een ander huishouden die samen uit eten gaan, hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Als het om drie of meer mensen gaat, dan mag dat ook gewoon. Maar zij moeten wel 1,5 meter afstand houden.
  • Mensen uit één huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden, ook als ze met meer dan twee zijn.
  • Grotere groepen mogen, zolang er maar voldoende afstand gehouden kan worden. 

Maximaal twee personen, die niet tot hetzelfde huishouden behoren, mogen binnen 1,5 meter van elkaar zitten. Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden. In alle andere gevallen moet dit wel gewoon. 

Darten, bowlen of poolen

Exclusief het personeel mogen er binnen maar maximaal dertig personen aanwezig zijn. Op het terras geldt geen maximum aantal personen.

Volgens het protocol van de KHN zijn binnensporten als darten, bowlen en poolen niet toegestaan. Helemaal zoals vroeger zal een bezoekje aan de kroeg dus niet worden. 

Hoe worden besluiten genomen over versoepelen maatregelen?

03:26