Eind volgende week plensbuien

Na warme en zonnige Pinksteren nog mooier: kans op lokaal 30 graden

29 mei 2020 12:54 Aangepast: 29 mei 2020 15:04
Heerlijk weer om de fiets weer van stal te halen. Beeld © ANP / Hans van Rhoon

De zon schijnt uitbundig en er is weinig bewolking. Komend pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door. Na het weekend blijft de temperatuur stijgen en is er zelfs kans op plaatselijk 30 graden.

Met Pinksteren blijft het weer aangenaam, kurkdroog en bovenal zonnig. "Op pinksterzondag doet de temperatuur een stapje omlaag in vergelijking met deze week, maar het zal nog steeds op de meeste plaatsen meer dan 20 graden zijn", zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar.

Zomers

Pinkstermaandag schiet de temperatuur weer omhoog. Het wordt in het zuiden van Nederland zelfs zomers warm, met temperaturen van 25 graden en hoger. "Het blijft zonnig, maar wel wat minder dan vandaag en morgen." Ideaal weer voor als de terrassen maandag weer openen. 

"Want het is vandaag prachtig weer", zegt Dorrestein. Het is volop zonnig, en het blijft droog. De stapelwolkjes die in de loop van de middag in het binnenland ontstaan zijn dan ook onschuldig. Het is vandaag 17 graden aan de kust tot 23 graden in het zuidoosten van ons land. 

Droog

"Ook morgen is het zonnig en het zal droog blijven." De temperatuur doet er morgen weer een tandje bovenop, met gemiddeld 23 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recorddroogte verhoogt risico op natuurbrand: zo droog is het bij jou

Komende dinsdag wordt het pas echt heel warm, laat Dorrestein weten. "Het wordt 29 graden in het zuiden, en het kwik kan plaatselijk zelfs 30 graden aantikken."

Flinke buien

Woensdag blijft het ook warm, maar donderdag zal het weer waarschijnlijk een omslag maken. "De temperatuur zal dan omlaag gaan, en er kunnen een paar flinke buien gaan vallen." 

Natuurbranden door droogte: maar het regende toch zoveel?

We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond op veel plekken alweer kurkdroog. Het zorgde in april al voor meerdere grote branden in natuurgebieden. Hoe het kan dat het nu alweer zo droog is? Dat heeft alles te maken met timing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore