'Onregelmatigheden'

Bouterse wil hertelling stemmen Suriname: 'Er kan nog heel wat gebeuren'

28 mei 2020 23:13 Aangepast: 28 mei 2020 23:32
President Desi Bouterse brengt zijn stem uit. Beeld © ANP

Desi Bouterse, de president van Suriname, wil een hertelling van de op maandag uitgebrachte stemmen bij de parlementsverkiezingen. De NDP, de partij van Bouterse, verliest in de voorlopige uitslag zwaar.

Met negentig procent van de stemmen geteld lijkt het erop dat de VHP, de grootste oppositiepartij, de grote winnaar is geworden van de verkiezingen. De partij staat nu op 20 zetels. De NDP, de partij van Bouterse, zakt daarentegen van 26 naar 16 zetels.

Chaotisch verlopen

Maar een uitslag is er nog altijd niet bij de verkiezing, die chaotisch is verlopen. Drie oppositieleiders eisten vandaag tijdens een persconferentie dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), dat toezicht houdt op het tellen van de stemmen, in actie komt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie Suriname doet dringende oproep: 'Toezichthouder grijp in'

Tijdens die persconferentie gaf Chan Santokhi van de oppositiepartij al aan te vrezen voor een hertelling. "Dan zul je zien wat het resultaat is." 

Live op televisie meekijken met tellen

Die hertelling wil Bouterse nu dus aanvragen. In een video van het Nationaal Informatie Instituut zegt Bouterse dat hij wil dat de stemmen van alle stembureaus opnieuw worden geteld en dat het publiek via de televisie mee moet kunnen kijken. "Openlijker, eerlijker en transparanter kan het niet."

Er wordt veel gesproken over onregelmatigheden bij deze verkiezingen, en die moeten worden weggewerkt, vindt Bouterse. Drie oppositieleiders, onder wie Santokhi, zeiden eerder vandaag zich grote zorgen te maken of de verkiezingen wel eerlijk verlopen. Zo waren er vannacht ongeregeldheden bij het hoofdstembureau, waar dozen met verkiezingsuitslagen staan. Er zou geprobeerd zijn om de dozen te verzetten.

18 zetels

Volgens de president gaan er allerlei scenario's de ronde naarmate zijn partij dichterbij de 18 zetels komt. Als de partij van Bouterse die 18 zetels namelijk haalt, kan de partij ervoor zorgen dat een presidentskandidaat van bijvoorbeeld de oppositiepartij niet genoeg stemmen krijgt om direct president te worden. 

Dan komt er een andere manier van stemmen waarbij de partij van Bouterse wel weer kans maakt op het presidentschap. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarnemers bezorgd over contact Bouterse met kiescommissie

Als het Onafhankelijk Kiesbureau de cijfers uiteindelijk bindend verklaart, zal de regering de eerste zijn die het hoofd zal buigen voor de wil van het volk, zegt Bouterse in de video. "Maar er kan nog heel wat gebeuren." Hij wijst erop dat er nog heel wat stembussen geteld moeten worden.

'Eindgame'

Als voorzitter van de grootste regeringspartij zegt president Bouterse een verkiezingsnederlaag niet te hebben verwacht. Hij stelt dan ook dat 'de eindgame nog afgewacht moet worden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stemden voor en tegen de NDP: 'Bouterse heeft veel gedaan voor het land'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore