Ga naar de inhoud
Was burgemeester Utrecht

Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Den Haag

Jan van Zanen, tot vandaag burgemeester van de gemeente Utrecht, wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag. De VVD'er is zojuist voorgedragen in de gemeente en zal op 1 juli aan de slag gaan in de gemeente.

"Van Zanen is een heel ervaren, prachtige burgemeester, die rust neemt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad", zei Chris van der Helm, voorzitter van het presidium van de raad, vanavond.

De gemeenteraad vergaderde over de vacature achter gesloten deuren in Theater Diligentia, niet ver van de Hofvijver. De raadszaal in het stadhuis is te klein om alle 45 raadsleden plaats te bieden op 1,5 meter afstand van elkaar.

'Grote verrassing'

Het is voor velen een grote verrassing dat Van Zanen (58) de overstap naar Den Haag maakt, want zijn naam werd de afgelopen weken niet genoemd in de wandelgangen. Van Zanen was sinds januari 2014 burgemeester van Utrecht en had in januari van dit jaar nog een keer bijgetekend voor de duur van 6 jaar.

Frits Wester over overstap van Van Zanen

Politiek verslaggever Frits Wester beschrijft Jan van Zanen als een 'heel gedegen en ervaren burgemeester'. Wester: "Dat heeft Den Haag ook nodig want het is absoluut geen gemakkelijke stad. Het is een stad met veel gezichten. Welvarende wijken, maar ook wijken met veel sociale achterstand. En het heeft ook veel problemen op het gebied van de openbare orde."

"Daarnaast is het natuurlijk het politieke centrum van Nederland, de internationale vredestad en huisvest het veel buitenlandse bedrijven. Van Zanen is een uitermate rustige en ingetogen man, maar wel iemand die als het moet krachtig weet op te treden. Dat heeft hij laten zien als burgemeester van Amstelveen en Utrecht.

Ook stond Van Zanen zijn mannetje als VVD partijvoorzitter in een roerige periode tijdens de strijd om het leiderschap tussen Mark Rutte en Rita Verdonk. En na de schokkende tramaanslag in Utrecht toonde Van Zanen zich een meelevende maar ook kordate burgervader."

Waarom Van Zanen dan de overstap naar Den Haag maakt? Wester: "Den Haag is toch wat prestigieuzer. Meer internationaal, de Hofstad. Bovendien heeft de stad 200.000 inwoners meer dan Utrecht."

Opvolger van Krikke

Van Zanen wordt de opvolger van Pauline Krikke. Zij stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de traditionele vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling. Sinds haar vertrek neemt oud-minister Johan Remkes waar als burgemeester van Den Haag.

Krikke maakte haar ontslag via Instagram bekend

01:12

De aanbeveling van de raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad kiest uiteindelijk de nieuwe burgemeester, die daarna door koning Willem-Alexander wordt benoemd en door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland wordt beëdigd.