Naar je werk in coronatijd

Weer naar je werk in coronatijd: dit wilden jullie weten

28 mei 2020 22:40 Aangepast: 29 mei 2020 11:32
Beeld © Getty

Wat zijn je rechten als werknemer op kantoor in coronatijd? En: kun je weigeren om naar kantoor te gaan? In een live-uitzending bespraken we met experts hoe je veilig kunt werken op kantoor. De zes belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS, bedrijfsarts Jos van Rooyen van ArboUnie en vitaliteitsexpert Vivian Acquah zaten klaar om vragen te beantwoorden.

1. Wat zijn je rechten op kantoor en kun je weigeren om niet te komen?

Bedrijfsarts Jos van Rooyen stelt dat de werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. "Als je door je werkplek ziek wordt, kun je je werkgever ook aansprakelijk stellen."

Wat als je werkgever niet voor een gezonde werkomgeving zorgt? "Ga dan eerst met je werkgever in gesprek. Praat met elkaar, om eruit te komen. Als je werkgever écht de regels aan zijn laars blijft lappen, kan een werknemer in het uiterste geval de arbeidsinspectie inschakelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keukenstoel en laptop: meer RSI-klachten door thuiswerken

2. Als je echt niet op kantoor wilt werken, sta je dan in je recht? 

In principe moet je - als de werkgever voor een gezonde en veilige werkomgeving heeft gezorgd - naar kantoor komen als je dat wordt gevraagd. "Maar de werkgever moet wel oog hebben voor specifieke situaties. Goed werkgeverschap tonen", zegt Jos van Rooyen van ArboUnie.  

"Bijvoorbeeld als iemand in een risicogroep zit of als iemand een partner thuis heeft met gezondheidsklachten. Praat daar met elkaar over. De werkgever is niet altijd op de hoogte van de medische klachten van zijn personeel. Als je er niet goed uitkomt met elkaar kun je altijd advies vragen bij de bedrijfsarts."

Arbeidsjurist Besselink: "Bovendien blijkt nu dat thuiswerken best heel vaak goed gaat. We zitten in een omslag van denken. Sta daar als werkgever ook voor over."

3. Stel: je wilt niet met het openbaar vervoer.... wat dan?

Een werknemer is in principe zelf verantwoordelijk voor een veilige reis. "Een veilige reis kun je niet eisen van de baas. Je ziet wel dat in de meeste gevallen bedrijven het goed geregeld hebben", zegt Jos van Rooyen.

"Zoals bijvoorbeeld door georganiseerd bedrijfsvervoer op te zetten voor het personeel. Werknemers en werkgevers kunnen in dit geval het beste met elkaar in gesprek gaan en er samen uit te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bedrijven moeten oppassen voor risico's van thuiswerken'

4. Kun je nog een bedrijfsborrel organiseren?

Je ziet heel veel online initiatieven én met succes. Maar natuurlijk hebben mensen ook de behoefte om elkaar te zien, zegt Vivian Acquah. "Sommige mensen willen juist graag thuiswerken, anderen willen graag naar kantoor. Maar het is wel belangrijk om de connectiviteit te behouden tussen de thuiswerkers en de mensen op kantoor." Soms zijn er ook alternatieven: ga buiten borrelen of vergaderen.

Jos van Rooyen vult aan: "Sluit je in ieder geval niet op in een hokje voor een vrijdagmiddagborrel. Beperk het aantal mensen mensen in ruimtes. Sluit risico's zo veel mogelijk uit."

Goed ventileren is daarbij heel belangrijk. Check of dat gebeurt en check bijvoorbeeld ook of de ramen open kunnen." Kun je betere ventilatie eisen voor je werkgever? "Je kunt op je strepen gaan staan. Een werkgever moet daar serieus mee omgaan." 

5. Hoe houd je personeel vitaal?

Acquah: "Er zijn heel veel vitaliteitsprogramma's, zoals online sportprogramma's. Dat kan een werkgever aanprijzen. Of stimuleer dat werknemers samen kunnen wandelen. Met z'n tweeën, met gepaste afstand natuurlijk."

En er is nog een dringende oproep aan werkgevers: vergeet de mentale gezondheid niet. "Organiseer bijvoorbeeld eens een online quiz."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groen licht in Kamer voor tweede crisispakket voor bedrijven

6. Wat als je collega zich niet aan de regels houdt?

Spreek iemand daar op aan, adviseren de experts. "Kom je er niet uit, ga dan naar de manager of baas." Arbeidsjurist Besselink benadrukt: "Feedback geven is heel belangrijk. Veel bedrijven gaan hier ook serieus mee om en geven hun personeel ook veel zichtbare instructies.  Je kunt altijd naar je leidinggevende gaan als je er niet uitkomt met die collega. Je hebt recht op een veilige omgeving."

En als werknemers zich niet aan de regels houden? Dan mag een werkgever op zijn strepen gaan staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore