Voetdrukknop

Nooit meer het knopje van het stoplicht aanraken: het kan dankzij Wim

28 mei 2020 19:24 Aangepast: 28 mei 2020 21:27
Bij dit stoplicht in Voorburg druk je het knopje voortaan met je voet in.

Aarzel je tegenwoordig vanwege het coronavirus om de knop van het stoplicht aan te raken als je over wilt steken? Dan is er goed nieuws. Wim Mijderwijk bedacht namelijk de voetdrukknop, en gemeentes zijn lovend.

Wim Mijderwijk uit Lienden kreeg een paar weken geleden een telefoontje van de gemeente Schiedam waar hij al jaren onderhoud pleegt aan de verkeersinstallaties. Of hij stickers wilde plakken op de stoplichten, zodat mensen voortaan het knopje zouden indrukken met hun elleboog. 

Knopje aanraken met elleboog?

Hierdoor zou de kans op besmetting met het coronavirus afnemen. "Ik dacht: met de elleboog? Kan dat niet anders?", vertelt Wim aan RTL Nieuws. "Kinderen komen vanwege hun lengte lang niet altijd met hun elleboog bij dat knopje. En sommige ellebogen passen er helemaal niet in."

De hersenen van Wim maakten overuren, en hij kwam uiteindelijk met het idee om een voetdrukknop te maken. "Ik mocht het gaan proberen van de gemeente en heb er allereerst twee gemonteerd bij rustige oversteekplaatsen. Het werkt fantastisch."

Wim demonstreert de knop. Wim demonstreert de knop.

Onder de gele tegel van Wim loopt een kabel naar het stoplicht toe. Hierdoor begrijpt het stoplicht via een druk op de tegel dat er een voetganger staat te wachten. "Ik ben de enige in Nederland tot nu toe die dit heeft bedacht."

Voor de mensen die toch het knopje willen blijven indrukken, zoals slechtzienden of mensen in een rolstoel, blijft het ouderwetse knopje altijd werken, benadrukt Wim.

Meerdere gesprekken met gemeentes

Na Schiedam heeft nu ook de gemeente Leidschendam-Voorburg een bestelling gedaan van ruim twintig voetdrukknoppen en er lopen nog heel wat andere gesprekken met gemeentes. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaproof toiletbezoek met stoplicht: 'Zo kom je elkaar niet tegen'

En niet alleen gemeentes, ook voetgangers zijn enthousiast. Wim: "Door corona gaat nu iedereen erover nadenken dat dat knopje door allerlei mensen wordt ingedrukt. Mensen met smetvrees vonden dit natuurlijk al veel langer niet fijn. Maar mensen met in beide handen volle boodschappentassen, en moeders met kinderwagens, zien dit ook als een uitkomst."

Waarom hij het niet eerder heeft bedacht? "Tja, dat vraag ik mezelf ook af. Ik had helaas niet eerder zo'n goede ingeving gehad."

De voetdrukknop. De voetdrukknop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore