Weer open

Café de Amstel is er klaar voor: 'Ik heb mijn gasten zo gemist'

30 mei 2020 09:01 Aangepast: 01 juni 2020 00:03
Arie van de Velden voor Café de Amstel in Amsterdam. Beeld © Esther Maas

Na bijna drie maanden de deuren gesloten te hebben, gaat het Amsterdamse buurtcafé de Amstel vandaag weer open. Kroegbaas Arie van de Velden (50) heeft de afgelopen weken flink geklust, nu is zijn café er helemaal klaar voor. "Ik kan niet wachten om straks weer lekker een biertje te tappen."

Het was de afgelopen maanden stil op de Amstelkade. Waar normaal het terras vol zit met stamgasten die een biertje komen drinken en een sateetje komen eten, bleef de stoep van Café De Amstel leeg. Er werd niet gebiljart, er werd niet gedart, er werd niet slap geouwehoerd aan de bar, er werd geen voetbal gekeken en er ging geen schaal rond met bitterballen en vlammetjes.

Sinds 15 maart gesloten

Op 15 maart sloot Café De Amstel, net als alle andere horeca in Nederland, de deuren. RTL Nieuws sprak Van de Velden die middag, kort nadat het besluit genomen was. Hij wilde zijn verhaal graag doen, op voorwaarde dat we terug zouden komen als hij weer open mocht. 

RTL Nieuws in gesprek met Arie op 15 maart. RTL Nieuws in gesprek met Arie op 15 maart.

Leeg en stil

En dus gingen we opnieuw bij hem langs, om te kijken hoe het de afgelopen maanden is geweest. "Ja, het was heel leeg en stil", vertelt Van de Velden, die al 9 jaar lang zes dagen per week achter de tap staat in zijn eigen café, tegen RTL Nieuws.

"Heel onwerkelijk, en ongezellig. We zijn normaal gesproken iedere dag van het jaar geopend, behalve op Eerste Kerstdag. Ik mis mijn vaste klanten, ik mis mijn winkeltje. Die zondagmiddagen waarop je alleen bekenden ziet, die zijn gewoon bloedgezellig."

Geen echte buffer

Hij vertelde in maart dat hij zou gaan klussen, de tijd zou gaan gebruiken om zijn zaak op te knappen. En dat heeft hij gedaan. "Ik dacht eerst: ik ga de biljarttafel aanpakken, daar ben ik mee begonnen. Maar goed, dan zie je steeds meer dingen die verbeterd kunnen worden, en dus hebben we nu ook gloednieuwe toiletten, vloerbedekking en heb ik de bar helemaal vernieuwd. En alles geschilderd. Ik heb nog nooit zoveel geklust als in de afgelopen weken."

Van de Velden heeft zich wel zorgen gemaakt. "We hebben een gezonde zaak, het liep altijd gewoon goed. Maar het geld dat we hebben, hebben we veelal in de zaak gestopt. Dus een echte buffer hadden we niet. En ik heb wel drie man personeel, die ook afhankelijk van ons is. We moeten er allemaal van eten."

Bekijk hier het interview met Arie (en andere ondernemers) van 15 maart terug:

Video van 15 maart: begrip en onbegrip voor het besluit om alle horeca te sluiten in een Amsterdamse kroeg.

Daarom is hij blij dat zijn bedrijf in aanmerking kwam voor steun van de overheid. "Voor het eerst in mijn leven heb ik gebruik gemaakt van een uitkering. Dat vond ik moeilijk, zeker. Maar tegelijkertijd is het heel mooi dat dit zo goed geregeld is in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegemoetkoming vaste lasten voor ondernemers tot duizenden euro's hoger

Ook kreeg hij veel steun van zijn vaste klanten. "Ze wilden zelfs een inzamelingsactie op poten zetten als dat nodig was. Je merkt echt dat mensen je missen, dat ons café voor veel buurtbewoners meer betekent dan ik ooit had gedacht. Veel van onze gasten kwamen langs en zeiden dat ze een stuk van hun leven, hun tweede thuis missen. Ik ben normaal gesproken niet zo van de emoties, maar dat is toch mooi om te horen."

Reserveren aan de deur

De afgelopen weken heeft Van de Velden samen met zijn team een plan gemaakt om op 1 juni coronaproof de deuren te kunnen openen. "We hebben het terras ruimer opgezet en werken met een reserveringssysteem aan de deur. Mensen kunnen aangeven met hoeveel ze zijn, en hoe lang ze ongeveer willen blijven. Zo proberen we het de komende tijd een beetje te gaan doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze kroegbazen houden 1 juni de deur dicht: 'Opengaan voor zes mensen is niet rendabel'

Toch maakt hij zich wel zorgen: "Vol is vol, maar je wil natuurlijk eigenlijk niemand wegsturen. En ja, als mensen om drie uur op het terras gaan zitten en ze bestellen alleen een spaatje, dan wordt dat voor ons lastig. Maar ik heb het idee dat de mensen dat ook wel aanvoelen straks. Dat ze lekker hun pilsje drinken en wat te eten bestellen, en dan na een paar uurtjes ook weer gaan en plaatsmaken voor anderen."

Dronken gasten

Ook maakt hij zich zorgen om dronken mensen, die 's avonds laat misschien nog naar binnen willen. "Dat soort taferelen wil ik echt voorkomen, dus we hebben onze openingstijden aangepast. Vroeger waren die van 13.00 uur tot één uur 's nachts, straks zijn we open van 10.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. En we zetten veel meer in op eten en hapjes. We serveren straks een heerlijke lunch en diner."

Van der Velden is wel een beetje gespannen. "Wij hebben zo'n 250 vaste gasten. Als die allemaal tegelijk komen, heb ik wel een probleem, dat wordt een gekkenhuis. Maar ik kan niet wachten tot het maandag is. Ik ben wel weer toe aan een beetje reuring en gezelligheid. En dat er gewoon weer eens wat gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca gebonden aan strenge regels: wat mag wel en niet? Vijf vragen en antwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore