Vlaggen halfstok

Erehaag voor machinist (58) die om het leven kwam bij treinongeluk

28 mei 2020 17:37 Aangepast: 28 mei 2020 17:48
Collega's van de omgekomen machinist vormden vanmiddag een erehaag. Beeld © NS

Collega's, vrienden en familieleden hebben vanmiddag de machinist herdacht die vrijdag om het leven kwam bij een treinongeluk. Collega's vormden een erehaag, vlaggen hingen halfstok en op verschillende perrons in Nederland stonden conducteurs stil bij het overlijden van Gerrit Jan.

Bij een onbewaakte spoorwegovergang bij het Drentse Hooghalen botste vrijdag een trein op een aanhanger van een tractor. De treinmachinist, Gerrit Jan (58) uit Hardenberg, kwam daarbij om het leven.

'Enorme impact op collega's'

"Het is een uitzonderlijke gebeurtenis in een uitzonderlijke periode en zoals iedereen kan begrijpen heeft het overlijden van onze machinist Gerrit Jan een enorme impact op onze collega's en organisatie", zei een woordvoerder van de NS vanmiddag.

Omdat het bijwonen van de begrafenis in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk was voor veel collega's van Gerrit Jan, ontstond het idee om een erehaag te vormen. "Op deze manier konden wij Gerrit Jan onze laatste eer bewijzen en aan zijn gezin en familie laten zien hoe erg wij hem missen."

Treinen rijden langzaam langs ongeluk

Tot en met vandaag rijden treinen op gepaste snelheid als ze langs de plek van het ongeluk komen, als uiting van respect.

Na het ongeluk vrijdag herhaalde de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) dat het opheffen van onbewaakte overwegen sneller moet worden doorgevoerd. "Alles om meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen." In Nederland zijn nog 159 onbewaakte spoorwegovergangen, vaak bij onverharde wegen. ProRail is al jaren bezig om ze op te heffen of in elk geval beter te beveiligen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trein botst op tractor met aanhanger in Drenthe: machinist overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore