Ga naar de inhoud
Opening horeca

Grote zorgen bij politiebonden over heropening horeca

Passen en meten in Utrecht voor een terras met anderhalve meter afstand tussen de gasten. Beeld © ANP

Agenten hebben veel vragen en zorgen over aanstaande maandag wanneer de horeca weer opengaat. Horeca mag vanaf 12 uur 's middags weer open met aangepaste regels. Zo moet iedereen anderhalve meter afstand houden. En dat is precies waar de politie zich zorgen over maakt.

Veel mensen hebben er maanden naar uitgekeken om eindelijk weer eens een drankje op het terras of een hapje buiten de deur te nuttigen. Maar bij Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB, geeft het ook zorgen. "Zeker als er een bakkie in zit bij de mensen die op het terras zitten. Moet je dan mensen aanspreken en hoe ga je dat doen?"

Vakbonden niet gerust

In principe zal de controle van de te volgen regels bij de horeca zelf liggen. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) rondlopen om te kijken of alles volgens plan gaat. Maar de vakbonden zijn daar niet helemaal gerust op. Gerrit van der Kamp van vakbond ACP: "Maar dan zeggen wij #hoedan. Als het escaleert, wat dan, wie gaat dan optreden? Dat is volledig onduidelijk."

Zo
Lees ook:
Zo gaat het straks in het ov: mondkapje verplicht, alleen in uiterste geval boete

Ook het openbaar vervoer gaat vanaf volgende week weer opstarten. Dinsdag voor het eerst volledig. In de trein, tram, bus en metro lopen eigen boa's rond. Zij kunnen controleren op vervoersbewijzen en of de coronaregels worden nageleefd, zoals het dragen van een mondmasker en het houden van afstand.

Bij drukke treinen voorzien de vakbonden een probleem. Struijs: "Als de trein helemaal vol zit, dan gaat die gewoon niet weg en daar moet dan toch de politie bij komen."

Politie
Lees ook:
Politie houdt treinreizigers tegen: te druk op de stranden

Overal verschillende regels

Beide vakbonden constateren dat er onder de agenten zelf veel vragen zijn over het controleren van de coronamaatregelen. Met spanning wordt eruit gekeken naar het verloop vanaf maandag. ACP-voorman Van der Kamp zegt: "Het zal afhankelijk zijn van het gedrag van mensen. Dan is het ook nog dat er overal verschillende regels zijn, dat zijn allemaal lastige dingen."

Vijf
Lees ook:
Vijf boa's gewond na grote vechtpartij om coronaboetes

Ondanks de zorgen, denkt de Nationale Politie dat eventuele zorgen niet nodig zijn. Een woordvoerder van de korpsleiding vertelt: "We staan paraat om te helpen bij excessen. Ik snap vanuit de bonden dat ze op zien tegen 1 juni, maar ik denk dat we de verantwoordelijkheid aankunnen."