Corona-update, stel je vraag

Mag je vanaf 1 juni weer met 3 mensen of meer in de auto zitten?

28 mei 2020 20:35

Vanaf 1 juni kunnen we ons oude vertrouwde leven weer wat meer op gaan pakken. Maar het coronadoolhof zorgt ook voor onduidelijkheden. Met hoeveel mensen mag je nu per 1 juni in een auto zitten?

Nu is het nog zo dat je zoveel mogelijk anderhalve meter afstand moet houden als je niet tot hetzelfde huishouden hoort. Rij alleen of met personen uit je huishouden, is het advies.

Maar hoe is dat vanaf 1 juni? Het is een vraag die onder anderen Nesrin, Juliette, Agnes en Hans stelden.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Nog steeds met z'n tweeën 

Eigenlijk verandert er weinig. Straks mag je met z'n tweeën in een auto zitten, maar het wordt nog altijd 'onverstandig' gevonden omdat je in een auto niet anderhalve meter afstand kunt houden. En het advies om anderhalve meter te houden, blijft ook na 1 juni staan. 

Als je toch met één collega gaat carpoolen of met een vriend op stap gaat - en je dus met z'n tweeën bent-, kun je niet worden beboet. Je hoeft ook geen mondkapje te dragen. "We adviseren dat ook niet", zegt het RIVM desgevraagd.  

Alternatieve bezorgservice: rij-examinatoren helpen ouderen met boodschappen

Het CBR staat niet bekend om z'n warme band met ouderen. De organisatie kampt bijvoorbeeld al tijden met enorm lange wachtlijsten voor mensen die zich voor een rijbewijs moeten laten keuren. Maar juist voor die doelgroep willen ze nu wat extra's doen.

Basisregel

Anders wordt dat als je met z'n drieën of meer bent. Ben je met z'n drieën en kom je niet uit hetzelfde huishouden, dan ben je wel strafbaar. De politie kan alle mensen een boete geven. En dat bedrag is niet mals: 390 euro voor 18-jarigen en ouder. 

Als je werkgever adviseert om met drie collega's te gaan carpoolen is dat dus strafbaar. Ook als het maar om een klein stukje gaat.

"De basisafspraak blijft om anderhalve meter te houden tussen mensen die uit verschillende huishoudens komen. Dat geldt ook voor de auto", licht een woordvoerder van het RIVM toe. 

Uitzondering

Huisgenoten mogen wél met meerdere mensen in een auto zitten. Maar als drie mensen uit een huishouden één vriend uitnodigen, is dat wel weer strafbaar en kunnen alle inzittenden een boete krijgen van de politie. 

Wat als je moeder slecht ter been is en ze moet naar het ziekenhuis? Mag je als je haar dan in een auto meenemen als je niet in hetzelfde huis woont? 

De politie schrijft daarover het volgende: 'volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood - bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis - helpt waar nodig.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore