Corona-update, stel je vraag

De langverwachte versoepelingen: wat mag er wel en wat (nog) niet?

31 mei 2020 14:36 Aangepast: 01 juni 2020 07:33

In veel agenda's stond het al weken met rood omcirkeld: 1 juni, de coronamaatregelen worden versoepeld. Maar wat wordt precies versoepeld? En wat mag dan precies wel en niet? Dat vragen onder andere onze lezers Hans, Lieke en Joris zich af.

Eerst even de richtlijnen opfrissen die ook na vandaag blijven gelden. Je moet nog steeds anderhalve meter afstand houden en je mag geen handen schudden. Bij verkoudheidsklachten blijf je thuis en bij koorts of benauwdheid blijven ook je huisgenoten thuis. 

Als je naar buiten gaat moet je drukke plaatsen zo veel mogelijk mijden. Daarnaast moet je geregeld je handen blijven wassen met water en zeep. Niezen en hoesten doe je in je elleboog en iedereen werkt zo veel mogelijk vanuit huis.

Laten we beginnen met de belangrijkste versoepelingen van vandaag op een rij, voordat we ze stap voor stap langsgaan:

Je mag binnen én buiten weer met anderen afspreken, het openbaar vervoer gaat weer met de normale regeling rijden en verschillende locaties mogen hun deuren weer openen. 

Binnen en buiten afspreken

Maak de verjaardagskring in de woonkamer, in de tuin of in het park maar vast groter: je mag weer met meer mensen binnens- en buitenshuis afspreken. 

Er zit geen limiet meer aan het aantal mensen dat je thuis ontvangt. Een groep vrienden uitnodigen voor een etentje in de tuin of een feest geven mag dan dus, zolang er afstand gehouden wordt en er geen sprake is van overlast. Want ook buiten coronatijd kan een feestje afgebroken worden als er sprake is van overlast.

Buitenshuis geldt: mijd drukte en neem je eigen verantwoordelijkheid. Groepsvorming is nu wel toegestaan met meer dan twee personen, maar alleen  als er onderling anderhalve meter afstand wordt gehouden. Het is aan boa's en agenten om in te grijpen als ze inschatten dat de groep te groot is of de afstand onvoldoende. De boa of agent bepaalt vervolgens wat er gebeurt: niks, waarschuwen of een boete uitdelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel mensen mag je nu thuis en in de tuin ontvangen?

Openbaar vervoer 

Reizen met het openbaar vervoer is géén uitje wordt keer op keer benadrukt. Het ov rijdt alleen voor noodzakelijke reizen en vanaf vandaag weer de volledige dienstregeling. Ga waar het mogelijk is lopen of pak de fiets. Maak je wel gebruik van het openbaar vervoer? Ga dan op voldoende afstand van je medereizigers zitten.

Daarnaast is het verplicht om een mondkapje te dragen in de tram, bus, metro en trein als je ouder bent dan 12 jaar. Degenen die geen mondkapje dragen, krijgen een boete van 95 euro. Op perrons hoef je geen mondkapje op, maar je moet wel voldoende afstand houden.

Reizen en werken in de trein verandert door de coronacrisis flink. Dat laat conducteur Xander zien. "Ik zie het nog steeds een beetje als een tijdelijk abnormaal."

Vanaf vandaag mogen verschillende locaties hun deuren weer openen: van terrassen, restaurants en cafés, tot musea, theater, bioscopen en concertzalen. Ook middelbare scholen gaan weer open.

Horecarichtlijnen

Horeca mag om 12.00 uur hun deuren weer openen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moet personeel vragen aan gasten of ze geen gezondheidsklachten hebben. En of je nou naar een hotel, restaurant of café gaat, reserveren voor een tafel of kamer is verplicht. Daarnaast mogen binnen maar dertig gasten zitten. De enige plek waarvoor je niet hoeft te reserveren en waar geen maximum aantal gasten geldt, is op het terras. 

Mensen die deel uitmaken van hetzelfde huishouden hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Alle andere gasten moeten dat wel. Het personeel komt dan zo min mogelijk dichtbij de klanten, maar soms moet dat wel. Zoals bij het opnemen of uitserveren van een bestelling bijvoorbeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zomaar neerploffen op het terras is er niet meer bij: dit zijn de regels

Musea, theaters, bioscopen en concertzalen

Theaters, bioscopen en concertzalen openen hun deuren weer, maar met maximaal dertig aanwezigen per zaal. 

Bij musea is dat anders: daar wordt het maximale aantal bezoekers vastgesteld aan de hand van de grootte van het museum. Dit houdt dus in dat het Anne Frank Huis een stuk minder bezoekers mag ontvangen, dan bijvoorbeeld het Van Gogh Museum. Overal geldt dat de bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en een tijdslot moeten reserveren. 

Onderwijs

Middelbare scholieren gaan onder voorwaarden op dinsdag 2 juni, dus na het Pinksterweekend, weer gedeeltelijk naar school. Leerlingen moeten onderling én ten opzichte van de docent afstand houden.

Op basisscholen hoeven leerlingen onderling geen afstand te houden. Inmiddels zijn de meeste basisscholen alweer gedeeltelijk open. Een week na de middelbare scholen, dus per 8 juni, zullen de basisscholen weer volledig open gaan.

Weer een week later, op 15 juni, beginnen het mbo, het hbo en de universiteiten weer. Ze gaan nog niet helemaal open, maar wel voor examens en praktijklessen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore