Schadeclaim

Ajax-fan Rob geveld door waterkanon: 'Tien dagen vloeibaar moeten eten'

29 mei 2020 10:32 Aangepast: 29 mei 2020 11:03

Veel Ajax-fans hebben mooie herinneringen aan de Champions League-kwartfinale tegen Juventus vorig jaar. Voor Rob (38) is die herinnering wat minder mooi, want hij werd vlak voor de wedstrijd van dichtbij geraakt door een waterkanon van de politie. Hij kneusde zijn nek, scheurde zijn tongriem en zijn oog is een jaar later nog steeds beschadigd.

"Ik had nooit verwacht dat zo’n straal zó keihard aan kon komen", vertelt Rob over het incident. Hij was samen met wat vrienden uit Meppel gekomen om de wedstrijd bij te wonen. Op de ArenA Boulevard liep het voorafgaand aan het duel uit de hand.

"De sfeer was al gespannen en opeens greep de politie in. Voor de MediaMarkt stond ik ineens tussen twee vuren: aan de ene kant twee waterkanonnen en aan de andere kant de ME met paarden." 

Baldadige provocatie

In het tumult daagde Rob de politie uit. Achteraf niet heel verstandig, zo zegt hij zelf. "Ik stond in mijn eentje op een meter of twintig van het kanon. Ik deed mijn shirt omhoog en draaide een rondje om mijn tepel. Zo van: schiet hier maar."

En zo geschiedde. Volgens Rob werd het kanon iets bijgesteld en een paar seconden later kreeg hij de volle laag. "Mijn hoofd werd naar achteren geslagen en de straal scheurde mijn tongriem en kneusde mijn keel zwaar. Ik heb tien dagen vloeibaar moeten eten."

Rob (links op de foto) tijdens de wedstrijd. Rob (links op de foto) tijdens de wedstrijd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zet waterkanon en paarden in tegen Ajax-supporters

Een paar uur voor de wedstrijd hielden duizenden enthousiaste Ajacieden een massale sfeeractie rondom het stadion: een entrada. Met vuurwerk, fakkels en luidkeels gezang pepten alle Ajax-fans zich op voor de spannende avond. 

De politie had vooraf al gewaarschuwd dat het afsteken van vuurwerk verboden was omdat de veiligheid van winkelend publiek en concertbezoekers niet in gevaar mocht worden gebracht. Toen er toch vuurwerk werd afgestoken tijdens de entrada, zette de politie grof geschut in.

'Stipje in mijn zicht'

Het werd een chaos. Tientallen Ajax- en Juventus-supporters werden opgepakt, en tientallen raakten gewond. Onder wie Rob. "Het is toch wel erg buitenproportioneel om me vanaf zo’n korte afstand vol in mijn bakkes te spuiten?"

Tot zijn ergernis heeft hij blijvende schade aan het incident overgehouden. "Ik had een kras op mijn hoornvlies, en nog steeds zie ik, een jaar later, continu een klein stipje in mijn rechteroog. Je gaat er niet dood aan, het is niet dat mijn hoofd eraf ligt of zo, maar het is wel heel vermoeiend.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wiskundigen komen met oplossing eredivisie: AZ eerste, Ajax tweede

De wedstrijd heeft hij nog wel kunnen volgen. "De uitslag (1-1) stemde tevreden, maar daar was ook alles mee gezegd. Want ik had machtig veel last van mijn keel en oog." 

In eerste instantie deed Rob, samen met een aantal andere gewonde Ajax-fans, aangifte van zware mishandeling. Die aangiftes werden op verschillende gronden van de hand gewezen, maar de aansprakelijkheidsverzekeraar van de politie, Centraal Beheer Achmea, heeft al toegezegd de schade van Rob te zullen regelen. Samen met letselschadebureau JBL&G wordt nu een schadeclaim gemaakt. 

'Eigenlijk een wapen'

Rob: "Ik begrijp tot op de dag van vandaag niet dat je als politie een waterkanon, eigenlijk een wapen, inzet tegen je eigen burgers. Ik bedoel, ze spuiten er vuurwerk mee uit de lucht en auto's mee aan de kant. Dat richt je toch niet op mensen? Daar kan ik nog steeds niet bij."

Na een uitgebreid onderzoek gaven burgemeester Halsema en de politie toe dat er meerdere fouten waren gemaakt rondom het beladen duel. Vooral de inzet van de twee waterkanonnen had gezorgd voor verdere en onnodige escalatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De masterclass van Frenkie de Jong tegen Juventus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore