Ga naar de inhoud
Meer dan 60 schapen gedood

Wolf doodt opnieuw schapen in Heusden: 'Mensen zijn bang'

De wolf in actie tijdens een aanval eerder deze maand.

De wolf die de afgelopen week heeft toegeslagen in Brabant, heeft vannacht opnieuw drie schapen gedood. Het gaat om een gebied bij Heusden vlakbij Den Bosch.

Dat meldt LTO Nederland aan RTL Nieuws.

Inmiddels zouden meer dan 60 schapen zijn doodgebeten. Vorige week werd een aanval bij een hobbyboer vastgelegd door een bewakingscamera. De wolf zou toen dwars door een woonwijk zijn gelopen om bij een weiland te komen. 

Beelden: wolf bijt schapen dood in Brabant

01:10
Op deze beelden is te zien hoe een wolf in Brabant een kudde schaap aanvalt.

De provincie stelde vorige week netten beschikbaar aan schapenboeren om hun dieren te beschermen. Toch is dit volgens boerenorganisatie ZLTO niet de oplossing.

Jeannette van de Ven van ZLTO zei vanochtend op Radio 1 dat schapen veel worden ingezet voor natuurbegrazing. Het gaat dan om gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Het is 'superlastig' om daar een raster te plaatsen, helemaal als de kudde telkens ergens anders naartoe gaat, vertelde ze. Ook worden de dieren ingezet op dijken, die soms kilometers lang zijn. 

Sommige boeren zeggen bereid te zijn om de wolf af te schieten. "Dat sentiment herken ik", zei ze. "De meeste boeren schrikken van wat ze zien." Ze wijst erop dat de wolf niet één schaap doodt en meeneemt, maar vaak een hele kudde afslacht.

'Is dit natuurlijk gedrag?'

Het gaat volgens haar om een brutale wolf, die in de regio rondloopt. "Hij zat gisteren achter koeien aan en heeft vannacht weer drie schapen gepakt. Hij loopt rond half zeven 's morgens in Heusden door het dorp. Mensen zijn echt bang en laten kinderen niet meer alleen naar school fietsen. Boeren die 's nachts de regeninstallatie gaan verzetten voelen zich niet veilig in de polder in het donker omdat ze niks zien."

Dat de wolf geen mensen aanvalt, dat betwijfelt ze. "22 schapen doodbijten en allemaal laten liggen, is dat wel natuurlijk gedrag?"

Bron: RTL Nieuws