'Hongerpandemie'

14 miljoen mensen in nood door honger in Latijns-Amerika

28 mei 2020 10:29
Argentijnen staan in de rij voor een gratis maaltijd. Beeld © AFP

Met zeker 800.000 besmettingen is Latijns-Amerika een van de zwaarst getroffen regio's door het coronavirus. En de gevolgen zijn enorm. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat zeker 14 miljoen mensen door de crisis honger zullen lijden.

"Ik sta aan het hoofd van de familie", vertelt de 57-jarige Dieufete Leben uit Haïti. Hij werkt in de bouw, maar is zijn baan door de crisis kwijt. "We verhongeren door deze ziekte", zegt hij tegen persbureau AP.

De verwachting is dat in zijn land twee keer zoveel burgers honger zullen lijden, van 700.000 naar 1,6 miljoen mensen.

Vier keer zo hoog

In 2019 hadden 3,4 miljoen mensen in Latijns-Amerika te maken met voedselonzekerheid. Dat aantal zal door corona dit jaar waarschijnlijk vier keer zo hoog zijn. "We zijn in een heel ingewikkelde situatie beland", zegt Miguel Barreto van de VN in Latijns-Amerika. Hij noemt de crisis een 'hongerpandemie'.

Rode vlag

Door corona zitten veel mensen noodgedwongen thuis. Ze hebben geen werk meer en kunnen niet meer de noodzakelijke dingen kopen. Het heeft allemaal zware gevolgen voor de economie. Dat de bevolking honger lijdt is al te merken, omdat op veel plekken mensen de quarantaineregels breken om buiten op zoek te gaan naar geld of eten. Andere hangen een witte of rode vlag uit hun raam als teken dat ze eten nodig hebben.

Armoede in Brazilië: Tânia moet kiezen wie van haar kinderen melk krijgt

Gevolgen coronacrisis voelbaar voor miljoenen mensen.

Glas water

Lokale hulpverleners zien het schrijnende tekort. In Colombia lukt het de overheid niet alle mensen van voedsel te voorzien. Cristian Perea die voedsel rondbrengt kwam een 9-jarig jongetje tegen dat de dag ervoor alleen een glas water had gedronken. "Je kon zien dat hij dringend hulp nodig had."

Ook de 38-jarige moeder Yadira Montenegro uit Bogota heeft moeite om haar drie kinderen te eten te geven. Ze verloor kortgeleden haar baan als beveiliger. Nu kunnen ze maar één maaltijd per dag nuttigen. De huur van haar huis heeft ze al twee maanden niet kunnen betalen.

Schattingen

Het daadwerkelijke aantal mensen dat in Latijns-Amerika honger lijdt zal waarschijnlijk hoger zijn dan de schattingen van de VN, omdat alleen de elf landen zijn meegerekend waar het Wereldvoedselprogramma actief is. Landen zoals Venezuela zijn niet meegerekend, terwijl daar al 1 op de 3 mensen met voedseltekorten te maken heeft.

Besmettingen lopen op

Het aantal besmette mensen neemt ondertussen steeds verder toe. Brazilië heeft met ruim 400.000 gevallen na de VS het hoogste aantal besmettingen. Het helpt daarbij niet mee dat president Bolsonaro het volk oproept de gezondheidsadviezen te negeren.

Maar ook in andere landen zoals Mexico, Chili en Peru verspreidt het virus zich snel, met name in de armere regio's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat gezondheidsminister

Vangnet

In april waarschuwden de VN al dat wereldwijd 130 miljoen mensen aan het einde van het jaar honger zullen lijden. Latijns-Amerika is daarbij een van de hardst getroffen regio's. De angst is groot dat met name veel kinderen permanent ondervoed zullen zijn.

Het Wereldvoedselprogramma roept landen daarom op om het sociale vangnet voor hun bevolking zo snel mogelijk te verbeteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore