Laten meedenken

Unicef: onvoldoende aandacht voor kinderen in coronabeleid

28 mei 2020 06:00 Aangepast: 28 mei 2020 09:04
Archieffoto. Beeld © ANP

Bij het opstellen van maatregelen tijdens de coronacrisis wordt er door de politiek in Nederland onvoldoende rekening gehouden met de rechten en belangen van kinderen. Dat zegt Unicef op basis van een inventarisatie.

In samenwerking met de Universiteit Leiden bracht de organisatie tachtig mogelijke risico's in kaart, die werden onderverdeeld in zeven verschillende thema's: armoede, geweld tegen kinderen, onderwijs, mentaal welzijn, migratie, jeugdzorg en Caribisch Nederland. Bekeken werd hoe de situatie vóór en tijdens de coronacrisis was en is. 

'Rechten onvoldoende meegenomen'

Op basis van de inventarisatie wordt de conclusie getrokken dat 'rechten en belangen van kinderen en jongeren onvoldoende en soms helemaal niet worden meegenomen in de getroffen maatregelen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook na corona willen ouders hun kinderen thuis lesgeven - maar dat kan niet zomaar

Volgens Unicef kan het aantal kinderen dat in armoede leeft toenemen door het baanverlies van duizenden mensen. Ook maakt de organisatie zich zorgen om huiselijk geweld tegen kinderen en jongeren. 

Mentaal welzijn

Door het sluiten van scholen zouden door de verschillende thuissituaties van kinderen leerprestaties uiteengroeien. En hoewel de scholen aandacht hebben voor eventuele leerachterstanden, is het cruciaal dat er ook oog is voor het mentale welzijn van de leerlingen.

Unicef vreest dat er veel kwetsbare kinderen bij komen als het kabinetsbeleid tijdens en na de coronacrisis niet meer wordt afgestemd op kinderen en jongeren. De organisatie wil dat jongeren mee kunnen denken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter moet weer wennen aan school'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore