Ga naar de inhoud
Homofobie

Schadevergoeding en 'leerstraf' geëist tegen jongen (15) die homo's beledigde

De homoseksuele mannen Fabio en Daniel werden uitgescholden. Beeld © Eigen foto

Tegen een 15-jarige jongen die vorige maand in Amsterdam twee homoseksuele mannen beledigde, is een taakstraf van 35 uur geëist. Daarnaast zou de jongen volgens het Openbaar Ministerie 850 euro schadevergoeding aan het stel moeten betalen.

Vorige maand werden de twee homoseksuele mannen Fabio en Daniel belaagd door een groepje jongeren. De 15-jarige jongen maakte deel uit van die groep en hij zou het homostel onder meer hebben uitgescholden voor 'kankerhomo's'. Daarna riep hij het stel ook nog na: 'In Amsterdam, gay is not normal.'

Amsterdams
Lees ook:
Amsterdams homostel opnieuw aangevallen: 'In een hel beland'

De jongen meldde zich even later zelf bij de politie waardoor hij kon worden aangehouden. Twee mannen van 20 en 21 jaar, die ook betrokken waren bij het incident, moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

'In vrijheid hand in hand lopen'

"Het is een groot goed in ons land om te kunnen zijn wie je bent en daarbij uiting te geven aan je gevoelens", zo sprak de officier van justitie vandaag in de strafzaak. "Iedereen moet in vrijheid met een geliefde hand in hand kunnen lopen. Door de gebeurtenissen van 13 april wordt deze vrijheid ernstig geweld aangedaan."

De officier van justitie gaf aan dat de jongen de hele groep van homoseksuelen in diskrediet heeft gebracht met zijn uitspraken. Daarom werd een schadevergoeding van 850 euro geëist, samen met een leerstraf van 35 uur. Een leerstraf is een training die de jongere helpt om zijn gedrag te veranderen, zodat hij niet opnieuw in de problemen komt. 

De kinderrechter doet over twee weken uitspraak.

'Straf is passend'

Advocaat Sébas Diekstra, die het homostel bijstaat, laat in een korte reactie weten dat zijn cliënten de strafeis 'passend' vinden. "Zij hopen dat de rechtbank met de uitspraak in deze zaak een duidelijk signaal zal afgeven ten aanzien van het homofobe gedrag zoals ten laste is gelegd."