Landbouw blijft achter

Tekort aan water dreigt, en op regen hoeven we even niet te rekenen

27 mei 2020 16:44 Aangepast: 27 mei 2020 17:21
Het waterpeil van de Rijn daalt dagelijks en een opleving van de stand zit er voorlopig niet in. Beeld © ANP

Het neerslagtekort is dit jaar hoger dan ooit, en er dreigt dan ook een tekort aan water te ontstaan. Vooral in het oosten en zuiden van het land hebben we dringend regen nodig.

Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is de drinkwatervoorziening vooralsnog niet in gevaar. De aanvoer van water uit de Rijn en de Maas is lager dan normaal, maar nog voldoende om drinkwater van te maken. 

Fruit groeit minder

De landbouw heeft op een aantal plekken in het land wél last van de droogte. Met name de fruitteelt in Zeeland en gewassen in Zuid-Limburg hebben te maken met een groeiachterstand.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

Op de hoge zandgronden in Zuid en Oost-Nederland geldt al weken een sproeiverbod en dus groeien de gewassen daar ook minder goed. En ook de scheepvaart heeft last van de lage waterstand. Er kan minder lading vervoerd worden.

Dijken en natuur hebben voorrang

Voor de komende tien dagen wordt in Nederland bijna geen regen verwacht. Door het watertekort kan de zogenoemde verdringingsreeks in werking treden. Dat zijn afspraken over de verdeling van het beschikbare zoetwater. Volgens de verdringingsreeks hebben dijken en natuur voorrang. Dan volgen drinkwater- en energievoorziening en daarna pas water voor besproeiing, recreatie, binnenvisserij en scheepvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore