Zaterdag nieuwe mogelijkheid

Raketlancering naar ruimtestation ISS geannuleerd: kans op bliksem

27 mei 2020 22:18 Aangepast: 28 mei 2020 08:22
Astronauten Doug Hurley en Bob Behnken Beeld © NASA

Voor het eerst in negen jaar zouden er vanuit de Verenigde Staten vanavond astronauten naar het internationale ruimtestation ISS worden gelanceerd. Maar het gaat niet door. De kans op bliksem is te groot en dat maakt het te gevaarlijk om op te stijgen.

Zaterdag zal er een nieuwe poging gedaan worden. En dat is jammer voor de Nederlanders die de raket hoopten te zien vanaf hun balkon. De planning is dat de raket zaterdag rond 21.22 uur de lucht in gaat, maar dan is het in Nederland nog niet donker genoeg.

De hele avond al in spanning

Het was de hele avond al spannend of de lancering door zou gaan. Het weer op de plek van de lancering moest goed zijn, maar ook op twee mogelijke plaatsen voor een noodlanding moest het weer goed zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning stijgt in VS: na jaren weer lancering bemande raket

In minder dan een half uur zouden de NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley vanaf het lanceerplatform in Florida de oceaan vanavond overvliegen. Ze zouden dan op zo'n 200 kilometer hoogte over Noord-Frankrijk scheren. Hoog genoeg om ook vanuit Nederland waar te nemen, zei satellietexpert Marco Langbroek eerder vandaag.

Net donker genoeg

Rond 22:54 zou de raket dan te zien zijn, was de verwachting. "Dat is mooi, want dan is het net donker genoeg dat hij goed zichtbaar zou moeten zijn. Ik verwacht dat hij ongeveer zo helder is als de helderste ster."

Helaas ging het feestje voor de liefhebbers dus niet door.

Vanuit andere landen is de raket zaterdag mogelijk wel te zien. Dat komt omdat de raket zo hoog vliegt dat hij wordt verlicht door de zon.

Losgekoppeld

Een duidelijke raket zie je dan niet meer, eerder een felle stip. Of eigenlijk twee: de Crew Dragon, de capsule waar de astronauten zich bevinden, is kort voor de overkomst losgekoppeld van de Falcon 9-raket waarmee hij gelanceerd is. Als je een verrekijker gebruikt, zou je beide delen los van elkaar moeten kunnen zien. Die stip gaat vrij snel: met twee minuten verdwijnt hij weer achter de horizon.

Er is een mogelijkheid dat er zaterdag ook een koerscorrectie te zien is. Dat gebeurde eerder bij een lancering van de vracht-versie van de Crew Dragon, zegt Langbroek. "Met een stuurraket wordt dan wat gas uitgestoten. Die manoeuvre zie je als een wolkje."

Enige kans

De overkomst vlak na de lancering zou de enige kans zijn geweest om het ruimteschip vanuit Nederland te zien vanavond: latere banen zijn vanuit hier niet zichtbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore