Geen rijen toeristen

Ook musea openen hun deuren op 1 juni: 'Het is rustig, kom juist nú'

29 mei 2020 12:43 Aangepast: 29 mei 2020 12:46
Beeld © ANP

Je kent de lange rijen met toeristen bij populaire musea. Uren wachten om naar binnen te mogen. Nu de musea vanaf 1 juni weer opengaan, is dat in elk geval voorbij. Door de maatregelen krijg je (na een reservering), alle ruimte. Maar hoe zit het met die anderhalve meter? Vijf vragen over de heropening van de musea.

1. Waarom zou je juist nú naar een museum gaan? 

Je moet onder meer nu naar een museum om de cultuursector te steunen. Maar natuurlijk ook voor jezelf. Want door de maatregelen die musea moeten nemen, is het lekker rustig: je struikelt niet over andere bezoekers en toeristen.

In elke ruimte van een museum moet anderhalve meter afstand gehouden kunnen worden. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat er maar één bezoeker tegelijk in de slaapkamer van Anne Frank mag kijken. Die kamer is namelijk drie bij twee meter. "Dat is echt uniek. Bezoekers hebben dus alle tijd en ruimte om het Achterhuis te bekijken", vertelt Annemarie Bekker, woordvoerder van de Anne Frank Stichting.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse inbreker in Australisch museum maakt selfies met dino's

"Wij raden dus aan om juist nu te komen. Vaak horen we geluiden van Nederlanders over lange rijen en veel toeristen. De rijen hebben we al eerder opgelost met tijdslots en de toeristen zijn er nu niet, en anders weinig. Waar voor de sluiting nog 80 bezoekers per kwartier naar binnen gingen in het Anne Frank Huis, zijn dat er na 1 juni nog 15. Het zal dus vanaf maandag een stuk rustiger zijn."

2. Kun je daar wel afstand houden in zo'n klein museum? 

Volgens Bekker wel. Voor alle musea geldt dat de bezoekerslimiet afhankelijk is van de afstand die gehouden kan worden. Dit houdt dus in dat het Anne Frank Huis een stuk minder bezoekers mag ontvangen, dan bijvoorbeeld het Van Gogh Museum.

"Door het Anne Frank Huis loop je altijd al een route. Je kunt maar aan een kant naar binnen, naar boven en weer terug", legt Bekker uit. Daarnaast zijn er meer schoonmaakrondes, en extra hygiënemaatregelen zoals handgelpompjes in het museum. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze gadget waarschuwt als je je niet aan de 1,5 meter afstand houdt

3. Hoe zit het dan met 'aanraakmusea' zoals NEMO en Corpus? 

Coronaproof worden is voor interactieve musea zoals Naturalis en NEMO een opgave. Overal op en aan zitten is een belangrijk onderdeel van de 'beleving'. Wat blijft ervan over als je overal af moet blijven?

Fossielen vasthouden in Naturalis gaat niet meer, en in NEMO worden de touchscreens niet meer aangeraakt door vele kindervingertjes, maar door speciale pennen. 

Zo kun je straks weer op bezoek

Dik twee maanden lang is er niet één bezoeker geweest, maar vanaf maandag mogen de musea hun deuren weer openen. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en NEMO in Amsterdam laten zien hoe dat straks veilig kan.

4. Zijn er regels waar alle musea zich aan moeten houden? 

Ja, de Museum Vereniging heeft een 'Museumprotocol' opgesteld naar aanleiding van de RIVM-richtlijnen. In dit protocol staat waar musea aan moeten voldoen, zoals uiteraard de anderhalve meter afstand. Of ze dit doen met looproutes, spatschermen of maar een paar bezoekers per ruimte, moeten de musea zelf invullen. 

In tegenstelling tot restaurants en cafés, hebben musea geen maximum van dertig bezoekers in het hele gebouw. Het maximale aantal museumbezoekers wordt vastgesteld aan de hand van de grootte van het museum. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch open ondanks corona: musea gaan voorlopig virtueel verder

Daarnaast moeten alle bezoekers een tijdvak reserveren. Even een museum binnenwandelen, kan dus niet. Ook mag je niet met een groep, behalve je eigen gezin, komen. 

Even stilstaan bij een kunstwerk of tentoonstelling om een foto of video te maken, zit er ook niet in. Dat zou de doorstroming belemmeren en dat is juist zo belangrijk om voldoende afstand te houden. 

5. En moet je nu veel meer betalen voor het museum?

Dat zal verschillen per museum. Brancheorganisatie Museum Vereniging verwacht dat de museumsector, ondanks de steunmaatregelen en publieksinkomsten, een verlies zal lijden van 250 miljoen. Dat geld wordt normaal gebruikt voor huisvesting, onderhoud van de kunst en het museum en salarissen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeste mensen keizen voor het bewaren van tickets

De hele culturele sector vraagt aan de bezoekers om hun ticket te bewaren in plaats van geld terug te vragen. Dus als je nog een toegangskaartje hebt voor een tentoonstelling die niet doorging, dan bieden vrijwel alle musea de mogelijkheid om je ticket op een later moment alsnog te gebruiken. Let wel: ook dan moet je een tijdslot reserveren. 

Als je dat niet wilt, mag je alsnog je geld terugvragen. Maar je kunt ook je ticket laten verlopen, zodat het museum de inkomsten houdt. 

En hoe zit het dan met de Museumkaart die al sinds 13 maart in de la ligt te verstoffen? Dat abonnement wordt automatisch verlengd met de periode dat musea gesloten zijn geweest.

Als je daar niet op zit te wachten, heb je twee opties: geld terugvragen voor de periode dat de deuren dicht waren, of het doneren aan de Museum Vereniging.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Winkeliers New York mogen mensen zonder mondkapje weigeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore