Geen straf

Tramschutter Gökmen T. ook schuldig aan verkrachting

27 mei 2020 13:06 Aangepast: 27 mei 2020 13:32
Rechtbanktekening Gökmen T. (archieffoto)

Gökmen T., die in maart tot levenslang werd veroordeeld vanwege de tramaanslag in Utrecht vorig jaar, is ook schuldig bevonden aan een verkrachting in 2017.

T. dwong in juli van dat jaar een vrouw tot seksuele handelingen. Ook sloeg hij haar en plaste hij over haar heen. Zelf gaf hij toe seks met de vrouw te hebben gehad, maar ontkende hij haar te hebben verkracht. De rechtbank in Utrecht vond zijn verklaring echter ongeloofwaardig.

Omdat T. al een levenslange gevangenisstraf uitzit, is het niet mogelijk om hem nóg een gevangenisstraf op te leggen. Wel moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen, oordeelde de rechtbank.

Op vrije voeten

In de verkrachtingszaak zat T. enige tijd in voorarrest, totdat hij een week voor de tramaanslag op 18 maart 2019 op last van het gerechtshof op vrije voeten kwam. Volgens justitie waren er destijds geen signalen dat T. op het punt stond een terreurdaad te begaan.

Rechter: 'Tramschutter Gökmen T. zaaide dood en verderf'

Bij de aanslag in de tram kwamen vier mensen om het leven en vielen meerdere gewonden.

T. kreeg in maart uiteindelijk de in Nederland hoogst mogelijke gevangenisstraf voor de tramaanslag: levenslang. Bij die aanslag op 18 maart 2019 opende hij in en bij een tram op het 24 Oktoberplein het vuur op passagiers en voorbijgangers. Vier mensen kwamen om het leven, meerdere mensen raakten gewond.

Geen extra straf

Hij bekende de aanslag en ging niet tegen zijn straf in beroep. Door de levenslange straf die hij eerder kreeg, kon het OM voor de vermeende verkrachting geen extra straf eisen.

Vader doodgeschoten Roos (19) tegen tramschutter: 'Mijn leven lang zal ik jou volgen'

Tijdens de rechtszaak tegen tramschutter Gökmen T. spraken de nabestaanden en slachtoffers de verdachte toe. Een van de sprekers is de vader van Roos, die op 19-jarige leeftijd werd doodgeschoten. "Mijn leven lang zal ik jou volgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore