Versoepeling nodig

'Maximaal één bezoeker te streng en pijnlijk, vinden verpleeghuizen'

27 mei 2020 05:12 Aangepast: 27 mei 2020 05:24
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De bezoekregeling in verpleeghuizen is te streng, vindt verpleeghuiskoepel Actiz. Voor bewoners is het een 'te zwaar offer' als er slechts één bezoeker mag komen. De coronamaatregelen, die nog tot zeker 15 juli gelden, zijn dan ook niet vol te houden.

Dat schrijft het AD. Sinds begin deze maand mochten 25 verpleeghuizen, die meededen aan een proef, de deuren weer voorzichtig openen.

Bezoek is onder strenge voorwaarden weer welkom. Zo mag er maar één persoon per week komen en dat moet bovendien telkens dezelfde persoon zijn.

Voorzichtig bezoekers toelaten

Inmiddels mogen meer verpleeghuizen bezoekers ontvangen, al blijft het aantal bezoekers per bewoner beperkt tot één. Ook mag er op de afdeling geen actieve coronabesmetting zijn. 

Het kabinet verwacht medio juli meer visite voor bewoners van verpleeghuizen toe te kunnen laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleeghuis na acht weken weer open: 'Moeder was heel blij'

Toch is dat niet genoeg, vindt verpleeghuiskoepel Actiz. De huidige maatregelen zijn 'te streng' en een 'te zwaar offer' voor de bewoners. Het levert lastige dilemma's op voor de bewoners van verpleeghuizen: kiezen ze er bijvoorbeeld voor om hun partner of één kind te zien.

Te zwaar

Dat moet veranderen, legt bestuurder Mireille de Wee uit aan het AD. "Nu al zijn verpleeghuizen in staat om meer bezoek te ontvangen. Hou niet rigide vast aan die datum, maar laat zorgorganisaties hun eigen tempo bepalen", vertelt ze. "Het offer van bewoners om hun familie nog eens maandenlang niet te zien, is te zwaar."

Artikel gaat verder onder de video.

Bertus (95) mocht als een van de eersten weer bezoek krijgen

De 95-jarige Bertus mag eindelijk zijn dochter weer op bezoek krijgen.

Familieleden van bewoners eisen al veel langer dat de maatregelen voor verpleeghuizen versoepelen.

Actiegroep

Zo moest een verpleeghuis in Gelderland dranghekken plaatsen om familieleden op afstand te houden en zorgde een actiegroep in Best voor een grimmige sfeer bij een verpleeghuis.

Er werd bij dat verpleeghuis gedemonstreerd dankzij de 82-jarige Wil van Buren, die daar een 'zit-actie' hield om een bezoek aan haar dementerende man Nico af te dwingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie wil contact ondanks corona; verpleeghuis plaatst hekken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore