Slaapmiddel toegediend

4 jaar cel geëist voor Nederlandse familie die kinderen smokkelde uit Griekenland

26 mei 2020 21:44 Aangepast: 26 mei 2020 21:45
Illustratief beeld. Beeld © ANP

Het OM heeft 3,5 en 4 jaar gevangenisstraf geëist voor een man (48) en vrouw (42) uit Raalte. Het stel wordt er van verdacht dat ze maandenlang kinderen en jongeren van Griekenland naar Nederland hebben gesmokkeld.

In totaal zou het echtpaar negen jonge personen gesmokkeld hebben tussen april en augustus vorig jaar. Om dat te doen gebruikten de verdachten de vluchtelingenpaspoorten van hun eigen kinderen. 

Zo ging het echtpaar op 25 april naar Athene om vervolgens terug te vliegen met een vluchteling die ze voordeden als hun eigen dochter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier aanhoudingen voor massale mensensmokkel naar Engeland

Volgens de officier van justitie had de familie geld verdienen als enige motief voor de mensenhandel. Ze gebruikten allerlei manieren om de kans dat ze tegen de lamp zouden lopen zo klein mogelijk te maken.

Ze knipten bijvoorbeeld van een van hun slachtoffers het haar af, zodat het meisje op de zoon van het gezin zou lijken en zo op zijn paspoort kon reizen. Daarnaast ging het in berichten tussen de familieleden over het toedienen van een slaapmiddel aan een kind, omdat het smokkelen anders niet zou lukken. 

'Look-a-like'-paspoorten

Ook benaderden mensen in Griekenland het echtpaar over vooral kinderen en jongeren die op 'look-a-like'-paspoorten van het gezin zouden kunnen reizen, zei de officier van justitie in de rechtbank. Vervolgens werden vluchten geboekt en reisde het echtpaar of een van de dochters naar Athene om de kinderen op te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werden 21 migranten van piepklein bootje op Kanaal gered

Begin augustus werden de verdachten opgepakt door de Koninklijke Marechaussee, toen ze een vrouw en haar dochter Nederland binnen probeerden te krijgen.

'Smokkelbedrijf'

De verdachten hebben inmiddels een aantal smokkelincidenten waarvan ze worden beschuldigd bekend. Ze beweerden wel dat ze daar nooit geld voor kregen. De man zei dat hij onder druk was gezet door iemand die hem met een mes had gestoken. 

Vanwege de grotere rol van de vrouw in het ‘smokkelbedrijf’ en het aantal bewezen incidenten, is er een hogere straf tegen haar geëist.

Mensensmokkelaars geven Syrische kinderen gevaarlijke verdovingen

Er wordt weer zwaar gevochten in de Noord-Syrische provincie Idlib. De bevolking vlucht naar Turkije. Daarbij roepen ze de hulp in van mensensmokkelaars. Die dwingen de vluchtelingen vaak hun kinderen tijdens de gevaarlijke tocht zwaar te verdoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore