Coronavirus

Werknemers slachterij besmetten flatbewoners in Duitsland

26 mei 2020 18:44 Aangepast: 26 mei 2020 20:10
Slachterij Vion in Groenlo. Beeld © ANP

Vijf werknemers van de Groenlose slachterij Vion zouden veertien medebewoners van een flatgebouw in de Duitse plaats Rhede hebben besmet met het coronavirus.

Dat schrijft De Gelderlander op basis van een onderzoek bij de 105 bewoners van het gebouw.

Het stadsbestuur van Rhede, een plaats met 20.000 inwoners vlak over de grens bij Winterswijk, kwam in actie na de sluiting van slachterij Vion in Groenlo, vorige week woensdag.

In quarantaine

Van de met corona besmette Vion-werknemers wonen er vijftien in de regio Borken, vijf van hen in dezelfde flat in Rhede.

De bewoners van tien van de in totaal dertig appartementen in het flatgebouw hebben door de Duitse overheid een quarantaine van veertien dagen opgelegd gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdienmodel maakt slachthuis brandhaard coronavirus'

Een woordvoerder van Vion zegt: "We zijn met een speciaal team gaan kijken naar de woonomstandigheden en zorgen voor vervangende woonruimte wanneer dat nodig is."

Besmettingen indammen

Het bedrijf ziet het als zijn verantwoordelijkheid 'om de besmettingen in te dammen', zegt de woordvoerder. "Waar nodig zullen medewerkers in quarantaine worden geplaatst."

Ook zijn tolken ingeschakeld om de uit Roemenië en Polen afkomstige bewoners te helpen en worden ze geholpen bij het kopen van levensmiddelen.

'Duitse controle op besmette grenswerkers kan beter'

In Duitsland valt nog 'veel te verbeteren' als het gaat om de controle op grenswerkers die besmet zijn met het coronavirus. Dat zei de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen na overleg vandaag met premier Mark Rutte.

De kwestie is actueel vanwege de besmettingen onder werknemers van Vion. Een groot deel van hen woont vlak over de grens in Duitsland. omdat vorige week bleek dat veel personeelsleden van een slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo besmet zijn met het virus. Een groot deel van de besmette werknemers woont vlak over de grens in Noordrijn-Westfalen.

De gezondheidsdiensten controleren volgens hem nu wel of de werknemers van het slachthuis zich aan de quarantaineregels houden. Nederland en de Duitse deelstaat werken volgens Laschet in deze zaak nauw samen. Ze willen onder meer dezelfde criteria gaan hanteren bij het testen en het onderzoeken van de arbeidsomstandigheden. 

Intussen zijn alle werknemers van de vleesverwerker in Groenlo getest. Dat heeft voor zover bekend niet geresulteerd in nieuwe positieve tests, meldt de veiligheidsregio.

Het coronavirus als oorzaak van trombose: hoe zit dat?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het coronavirus bij de helft van de ic-patiënten ook trombose veroorzaakt. Hoe dat werkt, leggen we in deze video uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan ik corona krijgen door het eten van een besmet stuk vlees?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore