Over op digitaal

Bonno gaat pret van plakken AH-spaarzegels missen: 'Dankbaar klusje'

26 mei 2020 15:10 Aangepast: 26 mei 2020 16:35
Fervent zegeltjesplakker Bonno en zijn vrouw Margreet. Beeld © Britta Sanders

Albert Heijn stopt met het uitgeven van de welbekende spaarzegels die klanten al 65 jaar plakplezier opleveren. Een teleurstelling voor fervente spaarders zoals Bonno van der Zwaag. "Ik spaar al dertig jaar en heb tienduizenden zegels bij elkaar geplakt. Een heerlijk en dankbaar klusje."

Het plakken van zegels is een secuur klusje, vertelt Bonno aan RTL Nieuws. "Met mijn tong lik ik de zegel een beetje nat en dan plak ik ze stuk voor stuk in het boekje. Netjes, recht onder elkaar. Dat is mijn manier."

30 jaar lang is hij 'chef zegels' in huis, grapt de Nijkerker. Niet zonder risico. Een paar keer ging het mis. "Dan sneed ik mijn tong open aan zo'n scherp kartelrandje."

Spaarcentje

Een rustgevend klusje, vindt de spaarder het. En ook nog eens dankbaar. Bonno en vrouw Margreet hebben er door de jaren heen honderden euro's mee verdiend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koopzegels sparen een slimme investering? 'Meer rente dan op de bank'

Bonno legt uit: "Voor elke euro aan boodschappen kun je voor 0,10 cent een zegel kopen. In een boekje kunnen 490 zegels, waarvoor je dus 49 euro hebt betaald. Bij inlevering krijg je 52 euro. Reken maar uit je winst."

Vooral rond vakantietijd werden volle boekjes naar de supermarkten geloodst. "Met het geld deden we dan iets extra's. Hartstikke leuk toch."

Einde aan de zegelpret

De AH maakt aan de pret van het zegels plakken en nostalgie die daar bijhoort nu een eind. De zegeltjes gaan voortaan digitaal naar de AH-app, maakte de supermarkt bekend.

"We hadden al eerder het plan om over te stappen op een digitaal spaarsysteem", zegt een woordvoerder van de keten.  "Door corona ligt de uitgifte van zegels al even stil en is het digitale proces nog meer in een stroomversnelling gekomen."

Geen reden tot directe paniek: volle boekjes kunnen nog tot en met het eind van dit jaar worden ingeleverd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Digitaal sparen past ook meer in deze tijd, vindt de supermarkt. "Veel mensen hebben de app en vinden het handiger om digitaal te sparen. Niet iedereen is zo van het zegeltjes plakken. Sparen wordt voor een grotere groep nu aantrekkelijker denken we."

'Juist fijn'

Trouwe spaarder Bonno snapt de keuze aan de ene kant wel. "Helemaal nu met die corona." De AH hoeft zich ook geen zorgen te maken: "We blijven trouwe klanten en we blijven doorgaan met sparen. Dan maar binnenkort digitaal", stelt hij gerust.

"Mijn vrouw Margreet doet al veel digitaal en vindt het juist fijn dat AH dit doet." Bonno ziet dat toch anders; "Ik zal het in de weer zijn met die spaarboekjes en zegels best een beetje gaan missen straks. Als het aan mij lag, was ik nog heel veel jaren met die zegeltjes in de weer geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn zet caissières achter tafelzeil als bescherming tegen corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore