Zij stierven door corona

'Ik hoop mijn moeder op deze manier in het licht te zetten'

27 mei 2020 14:29 Aangepast: 27 mei 2020 20:50

In deze serie laten we nabestaanden aan het woord over hun geliefden die zijn overleden door corona. Deze keer een eerbetoon aan Ans Seetsen-de Lange (93) uit Heerlen.

Haar zoon Ron:

"Mijn moeder heeft veel meegemaakt in haar leven. Zo is ze op zeer jonge leeftijd haar ouders verloren in de Tweede Wereldoorlog. Daardoor groeide ze op bij een tante.

Ze raakte verliefd, trouwde, maar verloor in 1961 haar man, mijn vader. Ik was toen 5 jaar oud, ik kan me er bijna niets meer van herinneren. In die periode stond ze er alleen voor en heeft ze mij en mijn broer een tijd lang alleen opgevoed. Mijn moeder is altijd heel goed voor mij geweest.

"Toen mijn stiefvader in 2004 overleed, nam ik de zorg voor haar over, ik regelde alles voor haar."

"Later is ze hertrouwd met mijn stiefvader. Toen hij in 2004 overleed, nam ik de zorg voor haar over, ik regelde alles voor haar. Toen mijn broer in 2009 overleed, stond ik daar ook helemaal alleen voor.

Tot vorig jaar woonde mijn moeder nog in een flatje in Heerlen, ze was daar best eenzaam. Ook omdat ze best argwanend was tegenover anderen. Ze had weinig hobby's en keek eigenlijk alleen naar de televisie.

Na veel aandringen ging ze dan toch naar een dagopvang. Ze werd gehaald en gebracht. En waar ze ook daarover eerst erg argwanend was, vond ze het gelukkig steeds leuker daar."

"Toen ik toevallig bij haar thuis was, en het gas nog openstond, heb ik toch maar geprobeerd om een andere plek voor haar te vinden in een verzorgingstehuis."

"Maar haar dementie werd helaas steeds heftiger. En toen ik toevallig bij haar thuis was, en het gas nog openstond, heb ik toch maar geprobeerd om een andere plek voor haar te vinden in een verzorgingstehuis.

Ze moest daar natuurlijk even wennen, maar naar mijn mening zat ze daar echt op haar plek. Ze werd liefdevol verzorgd en was door de medebewoners niet meer zo alleen, waar ze de laatste jaren toch wel last van had.

De dementie werd alleen steeds erger, soms herkende ze mij zelfs niet meer. Dan dacht ze dat ik haar man was en dat ik haar kwam halen. 

En toen kwam ook nog corona.

"Bij de crematie waren maar vier mensen aanwezig, werd de verkeerde muziek gedraaid en viel het bloemstuk tegen."

"Ik heb één keer met haar kunnen beeldbellen, ze begreep dat zelf niet zo goed: hoe kon ik nou praten via een scherm? Uiteindelijk kreeg ze hoge koorts, werd ze in isolatie geplaatst, en kreeg ze ook slikproblemen. De koorts werd hoger en hoger en mijn moeder is op 13 april overleden aan de gevolgen van het virus.

Helaas hebben wij geen afscheid kunnen nemen. Natuurlijk was er wel de crematie, maar daar waren maar vier mensen bij aanwezig. En tot mijn grote verdriet werd er ook nog de verkeerde muziek gedraaid. Mijn wereld stortte toen even in, want ze had altijd gezegd dat ze die ene plaat gedraaid wilde hebben op haar uitvaart. Ook het bloemstuk was niet zoals verwacht en hierdoor viel voor mijn gevoel alles in duigen. 

Tot ik bij RTL Nieuws de serie Eerbetoon zag. Ik dacht: hier kan ik misschien wel de waardering vinden.

Bij deze. Zo zet ik haar toch nog een beetje in het licht."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore