Door klimaatverandering

Zomers in het binnenland zijn droger dan aan de kust

26 mei 2020 16:12
Een boer sproeit zijn land tijdens de droogte. Beeld © ANP

Voor het eerst is in een onderzoek gekeken naar de regionale verschillen in Nederland in de zomerperiode. Wat blijkt: in het binnenland worden de zomers steeds droger, maar van de kuststrook kan dat niet gezegd worden.

De grotere kans op droogte in het binnenland is het gevolg van klimaatverandering, zegt Sjoukje Philip. Zij is klimaatonderzoeker bij het KNMI en deed het onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Utrecht.

Droge zomer van 2018

Het onderzoek is begonnen na de droge, warme en bovenal zonnige zomer van 2018. "We hebben gekeken naar de neerslag, verdamping, temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn van april tot september, van 1951 tot 2019", licht Philip toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent, maar het is droger dan ooit

Uit het onderzoek bleek dat de oostelijke helft van Nederland harder getroffen wordt door de droogte, dan het kustgebied. Dit komt overeen met de veranderingen in droogte over langere tijd, de trend.

In heel Nederland is het sinds 1950 warmer geworden, en daarnaast schijnt de zon vaker, in het binnenland wat meer, dan aan de kust. "Omdat de zomers warmer zijn, verdampt er meer water. Hierdoor drogen de grond en de planten sneller uit."

"Dit kan alleen gecompenseerd worden door meer regen, maar dat gebeurt alleen aan de kust en niet in het binnenland." Aan de kust regent het namelijk meer in de zomerperioden, terwijl de neerslag in het binnenland gelijk blijft. De zomers worden in het binnenland dus steeds droger door klimaatverandering. 

Natuurbranden door droogte: maar het regende toch zoveel?

We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond nu op veel plekken alweer kurkdroog. Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken met timing.

Over de toekomst is het onderzoek duidelijk: de zomers in het binnenland worden droger. "Maar het is natuurlijk ook nog afhankelijk van de weersomstandigheden." Zo veroorzaken lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan meer regen, terwijl hogedrukgebieden juist vaak voor periodes zonder regen zorgen. 

Watertekort

Hoewel sommigen de warme en zonnige dagen heerlijk vinden, leveren de verdamping en het uitblijven van de regen ook problemen op. Bijvoorbeeld voor de akkerbouw, de scheepvaart en waterbeheerders. 

Het kustgebied haalt zijn water uit de rivieren. Het binnenland haalt het water juist uit de grond. Het binnenland is ook hierdoor gevoeliger voor de stijgende temperaturen en de extra zon in de zomer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore