Meer bewustwording

'Minder vliegen, minder autorijden: klimaat voor meer mensen belangrijk door corona'

26 mei 2020 07:20 Aangepast: 26 mei 2020 13:37
Natuurwandeling Beeld © ANP

Door de coronacrisis zijn veel mensen zich bewuster geworden van het klimaat en ze willen aan de verbetering ervan meewerken. Bijna 8 op de 10 Nederlanders zeggen minder te gaan vliegen en ruim driekwart wil het autogebruik beperken. 

Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders. Een jaar geleden gaf een ruime meerderheid bij een onderzoek van de bank ook aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Maar slechts een kwart overwoog toen minder te vliegen en minder auto te rijden.

Schonere lucht

71 procent van de Nederlanders wil de schonere lucht en positieve milieueffecten als gevolg van coronamaatregelen behouden. Ook wil 41 procent van de Nederlanders dat de overheid gelijktijdig werk maakt van de economie en het klimaat.

Toch vragen tegelijkertijd 7 op de 10 Nederlanders zich af of de positieve gevolgen voor het milieu die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, kunnen worden behouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Jong en milieubewust? Juist dan ook vaak op vliegvakantie'

Stimuleren thuiswerken

Economisch herstel verdient voor de meeste Nederlanders nog steeds de hoogste prioriteit, maar klimaat staat volgens ABN AMRO op de tweede plek. Meer dan 8 op de 10 burgers die zich zorgen maken over het klimaat vinden dat duurzaamheid hoog op de politieke agenda moet staan, juist nu de samenleving opnieuw moet worden vormgegeven.

Dit kan volgens de ondervraagden door schoner vervoer en het stimuleren van thuiswerken, de luchtvaart te beperken en te investeren in groene energie.

Corona en klimaat: twee crises die veel op elkaar lijken

Alle onrust die veroorzaakt wordt door het coronavirus zouden we moeten vergelijken met de discussie over het klimaat. Er zijn namelijk voldoende parallellen te trekken tussen het coronavirus en het klimaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore