Minstens één keer per jaar

Minder jongeren deden vrijwilligerswerk, sportverenigingen populairst

26 mei 2020 04:09 Aangepast: 26 mei 2020 05:20
Vrijwilligers in actie tijdens NLdoet (archieffoto). Beeld © Hollandse Hoogte

Vorig jaar deden minder Nederlandse jongeren vrijwilligerswerk. Bij de groep van 15 tot 25 jaar daalde het aantal mensen dat actief was als vrijwilliger. Bij de groep boven de 25 jaar bleef het gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 gaf 45 procent van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. In 2017 was dit 49 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan en Romy helpen als vrijwilliger corona te bestrijden

Jongeren zetten zich het vaakst als vrijwilliger in voor sportverenigingen (20 procent), gevolgd door scholen (11 procent) en jeugdorganisaties (9 procent). Daarna volgen verzorging en verpleging, hobby- en gezelligheidsverenigingen en kerken en levensbeschouwelijke organisaties (allemaal rond 5 procent).

Vrijwilligers proberen de drukte aan te pakken: 'Toch bedankt'

Vrijwilligers probeerden eerder deze maand het winkelende publiek in Den Bosch op anderhalve meter van elkaar te houden

1 op de 5 ziet het als plicht

Jongens zijn vaker als vrijwilliger actief voor sportverenigingen dan meisjes. In de verzorging is dat juist omgekeerd. In 2017 waren deze verschillen tussen jongens en meisjes vergelijkbaar.

Veel jongeren zeggen vrijwilligerswerk te doen omdat ze het leuk vinden, of omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand anders te doen. Slechts 1 op de 5 zegt het een plicht te vinden om vrijwilligerswerk te doen. 12 procent van de jongeren ziet het als een mogelijke stap naar een betaalde baan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore