Strikt beleid

Duivels dilemma zwangere vrouwen: 'Soms missen partners de bevalling'

27 mei 2020 09:01 Aangepast: 08 juni 2020 13:25
Archieffoto

Bevallen in tijden van corona is anders dan anders. De scherpere regels in de ziekenhuizen zorgen ervoor dat zwangere vrouwen ongewild in situaties terechtkomen die traumatisch kunnen zijn. "Vrouwen bevallen zonder hun vertrouwde verloskundige, in sommige gevallen zelfs zonder hun partner."

Stel: je wilt of moét in een ziekenhuis bevallen, dan heb je te maken met coronamaatregelen. In veel ziekenhuizen mag je als vrouw maar één persoon kiezen die bij de bevalling aanwezig kan zijn. En daar wringt de schoen.

Vóór corona was het allemaal geen probleem: je partner, je oma, je zus, een verloskundige of doula (coach die je begeleidt tijdens de zwangerschap), ze mochten mee. Maar nu moét je kiezen: maar wat als je niet kunt kiezen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevallen als er een gevaarlijk virus rondwaart: 'Ziekenhuis voelt nu minder veilig'

Verloskundige Margot van Dijk, die werkt in Zeist en omgeving, ziet de dagelijkse praktijk. "De coronamaatregelen zijn in sommige gevallen belangrijker dan de geboorte van een baby en de wensen van de ouders daarin", zegt ze tegen RTL Nieuws.

"Zo was er een vrouw die koos voor haar doula bij de bevalling in plaats van haar partner, omdat ze moest kiezen." Via Facebook en Instagram verzamelt Van Dijk verhalen, om het beladen onderwerp aan de kaak te stellen. 

Hemel en aarde bewegen

Ook kersverse moeder Eveline (haar hele naam is bekend bij de redactie) moest hemel en aarde bewegen om haar vertrouwde vroedvrouw bij de bevalling van haar dochter te krijgen, nu vijf weken geleden.

"Het ziekenhuis wilde het niet hebben vanwege de coronaregels. Ik raakte helemaal in paniek van de gedachte dat zij er niet bij mocht zijn. Ik had al een eerdere bevalling achter de rug die erg zwaar was, daarom wilde ik nu heel graag een bekend gezicht bij me hebben. De hele zwangerschap had ik me dat zo voorgesteld en nu leek me dat te worden ontnomen."

Margot van Dijk Margot van Dijk

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) gaf in hun richtlijnen aan dat vanaf 11 mei er weer één extra persoon bij de bevalling mag zijn, naast de partner. Maar in de praktijk gebeurt dit maar bij vier ziekenhuizen, weet verloskundige Van Dijk. Want het beleid van de ziekenhuizen gaat vóór.

"Daar ben ik het gewoon niet mee eens. Sommige vrouwen hebben echt die extra support nodig." Er zijn volgens Van Dijk ook vrouwen die er nu voor kiezen om maar helemaal niet zwanger te worden, uit onzekerheid hoe de bevalling gaat verlopen.

Keuzevrijheid is zo belangrijk

Zijn ziekenhuizen dan te strikt in hun beleid? "Het is moeilijk te zeggen waar het probleem zit", zegt Van Dijk. "En dan zie je bijvoorbeeld wel dat ziekenhuizen ervoor kiezen dat een zorgverlener in opleiding erbij mag zijn, maar dus niet de persoon die de aanstaande moeder er zelf echt bij wil."

Die keuzevrijheid bij de bevalling, is ontzettend belangrijk, zegt ze. "Het is essentieel voor de start van een nieuw gezin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse bevalt van eeneiige vierling: 'Lichaam is niet gemaakt om dit te doen'

Van Dijk benadrukt: "Ik zeg hiermee niet dat zorgverleners in het ziekenhuis slecht zijn, hé. Helemaal niet, het gaat erom dat het voor sommige vrouwen ontzettend belangrijk is dat er iemand bij is die ze vertrouwen, omdat ze die kennen."

Ze denkt dat het in de verloskamers prima mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. "Een verloskundige met een mondkapje op, of andere beschermende middelen. Dat moet toch kunnen?"

'We betreuren het'

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen herkent de verhalen. "We betreuren heel erg dat dit gebeurt", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het is aan het ziekenhuis om te bepalen hoe ze met de coronamaatregelen omgaan. Hoe dat gebeurt, verschilt per ziekenhuis en per regio."

"Als ziekenhuizen streng zijn, is dat geen onbegrip. Het is puur vanwege het virus", benadrukt de woordvoerder. "Dit is zo'n uitzonderlijke situatie. Veiligheid staat bovenaan."

Wel ziet de vereniging dat ziekenhuizen langzaam wat soepeler worden met hun regels, omdat de cijfers rond het coronavirus zich positief ontwikkelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwangerschapscomplicaties: 'De meeste vrouwen komen hier sterker uit'

Anke Velstra helpt beroepsmatig vrouwen die een heftige of traumatische bevalling hebben meegemaakt. Niet alleen met het verwerken ervan, maar ook bij het voorbereiden op een nieuwe bevalling.

Ze zegt dat dit probleem vooral speelt bij kwetsbare vrouwen. "Die kiezen heel bewust voor een extra verloskundige of doula, vanwege eerdere negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld door een te heftige bevalling, of door seksueel misbruik in het verleden."

Heftige gevolgen 

En als zo'n doula bijvoorbeeld niet bij de bevalling kan zijn, dan kunnen er dingen gebeuren die ze echt niet wil laten gebeuren. "En angst- en paniekgevoelens belemmeren een soepele bevalling. En juist tijdens die bevalling kunnen die gevoelens na een eerdere heftige ervaring opnieuw worden getriggerd. Een extra verloskundige biedt extra ondersteuning."

Velstra uit: "Vrouwen kunnen negatieve gevoelens ontwikkelen, en geen uitweg meer vinden. Ze schamen zich ervoor. Wegdrukken van die gevoelens kan op de lange termijn leiden tot een postnatale depressie of burnout."

Corona houdt adoptiebaby's Oekraïne in kliniek: wachten op ouders

In Oekraïne heeft de coronacrisis een onverwacht gevolg

Eveline was ook bang voor een trauma, ook omdat haar eerste bevalling zo heftig verliep. Gelukkig liep het voor haar wel goed af. "Mijn verloskundige heeft tegen het ziekenhuispersoneel gezegd dat ze er op stond dat ze met mij mee zou gaan, anders zouden we niet voor dit ziekenhuis kiezen. Na veel aandringen mocht ze mee. Daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor."

Erg intens

Eveline's dochtertje kwam uiteindelijk met een keizersnede ter wereld. "Heel onverwacht en erg intens allemaal. Maar doordat ik mijn vertrouwde vroedvrouw bij me had, bleef ik rustig. Als zij er niet was geweest, weet ik zeker dat deze bevalling heel traumatisch voor me zou zijn geworden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore