Groot onderzoek

Mogelijk twee maandelijkse injectie in plaats van dagelijkse pil tegen hiv

25 mei 2020 21:24 Aangepast: 25 mei 2020 21:34
Het cabotegravirmolecuul dat gebruikt wordt in het nieuwe medicijn. Beeld © Science Photo Library/ANP

Elke twee maanden een injectie tegen hiv is mogelijk net zo effectief als de dagelijkse pillen die veel mensen slikken om het virus niet op te lopen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het HIV Prevention Trials Network.

Normaal gesproken kunnen mensen met een verhoogd risico op hiv PrEP nemen, een pil die een infectie kan voorkomen. Die pil moet je wel elke dag nemen. De injectie uit het onderzoek hoef je maar eens per acht weken te nemen om beschermd te zijn tegen hiv. 

Placebo

Aan het onderzoek deden 4500 cisgender mannen die seks hebben met mannen en trans vrouwen die seks hebben met mannen mee. Beide groepen hebben een verhoogd risico voor een hiv-infectie.

De onderzoekers gaven het middel cabotegravir bij een testgroep van mensen in verschillende landen. De helft kreeg het medicijn in combinatie met placebo PrEP-pillen, de andere helft kreeg een placebo-injectie in combinatie met de reguliere PrEP-pillen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiv-preventiepil straks vergoed: 'Stap in de goede richting'

Volgens de eerste testresultaten kregen twaalf mensen die cabotegravir toegediend hadden gekregen hiv, tegenover 38 mensen uit de controlegroep die PrEP-pillen slikten.

Minstens zo effectief

Onderzoekers denken op basis van het onderzoek dat de injectie minstens zo effectief is als PrEP. "De injecties bieden mogelijk een alternatief voor mensen die wel bescherming willen, maar PrEP niet dagelijks kunnen of willen slikken", zegt epidemioloog Jared Baeten van de Universiteit van Washington in Science. Baeten was niet bij dit onderzoek betrokken, maar heeft in het verleden veel ander onderzoek gedaan naar PrEP en hiv-preventie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiv-preventiepil vanaf augustus bij GGD's, maar nog steeds veel 'barrières'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore