Ga naar de inhoud
Zeldzame ontstekingsziekte

Twintig Nederlandse kinderen behandeld voor Kawasaki, elf hadden ook corona

Koorts is een van de symptomen van de ziekte van Kawasaki. (Archieffoto) Beeld © iStock

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen weken twintig kinderen behandeld voor een zeldzame ontstekingsziekte. Ze hadden verschijnselen van de ziekte van Kawasaki. Elf van hen bleken ook antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in hun bloed te hebben, wat betekent dat ze die ziekte onlangs hebben gehad.

Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Die deed een inventarisatie bij alle Nederlandse ziekenhuizen. 

Ontstekingen

Eerder deze maand bleek al dat zeker vier kinderen die behandeld werden voor Kawasaki, ook antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed hadden. Of hun ontstekingen zijn veroorzaakt door corona, is moeilijk vast te stellen. 

Zeker
Lees ook:
Zeker vier Nederlandse kinderen met zeldzame ontstekingsziekte hadden corona

"Maar als twintig kinderen een Kawasaki-achtig ziektebeeld hebben, van wie meer dan de helft corona-antistoffen heeft, nemen we aan dat er wel een relatie is. Niet zo veel kinderen zijn besmet geraakt met corona. Maar wat die relatie precies is, weten we niet, daar wordt veel onderzoek naar gedaan."

Wat is de ziekte van Kawasaki?

Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Dat kan leiden tot hoge koorts, een rode tong, opgezwollen lippen, rode handpalmen en voetzolen, en huiduitslag. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kasawaki is niet op te sporen in bloed of urine en is niet te zien op foto’s. Artsen maken een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om Kawasaki gaat. Er is geen geneesmiddel voor, artsen behandelen de symptomen zodat het lichaam de kans krijgt om zelf te genezen.

Vooral peuters en kleuters krijgen de ziekte van Kawasaki, maar het is onduidelijk hoe ze die oplopen. Misschien hebben ze een erfelijke aanleg, misschien wordt de ziekte in gang gezet door besmetting met een bacterie of een virus.

'Enkele kinderen op ic'

Volgens Illy hebben enkele kinderen op de intensive care gelegen met de ziekte van Kawasaki. Zij zijn inmiddels hersteld en hebben de ic verlaten. Vier patiënten waren jonger dan 5 jaar, de anderen waren 5 tot 18 jaar oud.

Ben je immuun als je corona hebt gehad?

04:01
Verslaggever Robin van Hijfte legt het uit.
Kinderen
Lees ook:
Kinderen met snotneus mogen weer naar school en kunnen coronatest doen