Ga naar de inhoud
Vragen en antwoorden

En weer besmet een nerts een mens: dit moet je weten

Een nerts mag als huisdier worden gehouden

Een nerts die een mens besmet. Zeer waarschijnlijk is er in Nederland voor de tweede keer zo'n besmetting gemeld. Hoe zit dat? Drie vragen en antwoorden.

1. Hoe zijn deze besmettingen tot stand gekomen?

De besmettingen die nu naar buiten komen, zijn van de periode voordat bekend was dat de dieren besmet waren. Dat blijkt uit een kamerbrief vandaag. "Daarom waren er nog geen preventieve maatregelen genomen", zegt Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders.

De besmettingen gaan hetzelfde als van mens op mens. "Als je binnen anderhalve meter komt, loop je kans dat je besmet raakt. Maar je kunt geen dieren verzorgen als je er niet dichtbij komt." 

Nederland en nertsen

In ons land zijn er ongeveer 160 nertsenhouderijen. Een gemiddeld bedrijf heeft ongeveer 5000 moederdieren. Ze worden voornamelijk gehouden voor hun pels. Daar wordt bont van gemaakt. De vetten van de nerts worden gebruikt als grondstof voor geneesmiddelen en schoonheidsproducten.

De producten worden vooral gebruikt voor export. Rusland, de VS, Canada en China kopen veel van ons. Maar ook meerdere EU-landen kopen de producten afkomstig van onze nertsen.

Na China en Denemarken produceert Nederland de meeste pelzen ter wereld. Vanaf 2024 is pelsdierhouderij verboden. 

Bron: NFE.nl

2. Hoe weten we dat de besmetting van nerts op mens was?

Het virus heeft een zogenoemde genetische code. Die is in het geval van een besmetting van nerts op mens net anders dan de genetische code bij andere besmettingen. Er is in de buurt van de boerderij onderzocht of meer mensen besmet waren met dit virus, maar dat bleek niet het geval. 

In de kamerbrief van vanochtend werd dat beschreven. "Er zijn in die omgeving geen virussen gevonden met een genetische codering die past binnen die van het besmette nertsenbedrijf." En dat ondersteunt de conclusie dat er hier zeer waarschijnlijk sprake is van een besmetting van nerts op mens. 

'Aai
Lees ook:
'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?

3. Wat gebeurt er nu?

Alle nertsenbedrijven worden nu gemonitord en in de tussentijd geldt er een bezoekersverbod. Verhagen: "Dat monitoren is vorige week in gang gezet, maar wordt nu opgeschaald. Ik kan me goed voorstellen dat als je niet van alle bedrijven een beeld hebt, je geen mensen op het bedrijf laat komen." 

De risico's op besmetting blijken mee te vallen als voldaan wordt aan de juiste voorzorgsmaatregelen. Werknemers kunnen dus gewoon blijven werken. Ook voor de omgeving is het risico minimaal.

Of de dieren ook geruimd gaan worden, weet Verhagen niet. "Dat is aan de overheid om te bepalen, maar wat ik lees is dat een nertsenbedrijf niet gevaarlijk is voor de omgeving. Er wordt geen virus gevonden, verder dan een halve meter bij de dieren vandaan. Alleen dichtbij de dieren moet je oppassen."

Ook apen kunnen corona krijgen, dus dragen verzorgers mondkapjes:

01:36
Als verzorgers van de apen dichterbij dan anderhalve meter moeten komen, nemen ze voorzorgsmaatrelen.