Ongewone tijden

Blijven zitten of overgaan? Bij sommige scholen hebben ouders laatste woord

25 mei 2020 17:43 Aangepast: 25 mei 2020 17:46
Een schoolklas (archieffoto)

Een meerderheid van de middelbare scholen laat de regels los die normaal voor kinderen gelden om over te gaan. Op sommige scholen, zoals op het Leeuwarder Lyceum, mogen ouders beslissen of hun kind overgaat naar het volgende jaar. We moeten ouders wel mee laten beslissen, vindt de school. Maar minister Arie Slob vindt dat niet wenselijk.

Door de coronacrisis worstelen veel scholen hoe ze leerlingen moeten beoordelen. Uit een enquête van de Volkskrant blijkt dat op 149 scholen (goed voor 20 procent van de leerlingen) ruim een derde van de scholen aangeeft dat zittenblijven helemaal wordt afgeschaft.

Ouders mogen bepalen

15 procent van de scholen kiest ervoor om ouders te laten bepalen of hun kind wel of niet overgaat. Ook de ouders van leerlingen op het Leeuwarder Lyceum die vallen in het groepje 'twijfelgevallen', kunnen beslissen of hun kind wel of niet naar het volgende schooljaar gaat.

Op de school geldt een zogenoemd stoplichtensysteem. 

Knuffelen met de juf mag nog niet, maar de scholen zijn weer open

De scholen zijn weer gedeeltelijk open, maar nog niet zo als vanouds.

Stoplichtensysteem

Directeur Raymond in 't Veld licht het systeem, met de kleuren groen, oranje en rood, toe: "Leerlingen in de groene groep gaan allemaal over. De leerlingen in de rode groep blijven zitten. Die staan er zo slecht voor..., en van het besluit wijken we ook niet van af."

Daartussen zit de groep 'twijfelgevallen': de oranje groep. "Bij die groep komen de docenten met een advies: wel of niet over. Dat advies wordt onderbouwd en daarna volgt een gesprek met de ouder. Daarna laten we de beslissing bij de ouders." De ouder heeft dus het laatste woord. 

Als ouders beslissen dat hun kind over moet, dan wordt er wel een verbeterplan opgezet. "Bijvoorbeeld hoe we achterstanden in het volgende schooljaar in kunnen gaan halen."

Nieuw

Dat ouders betrokken worden bij het overgangsadvies, is vanwege de corona-uitbraak nieuw.  De school kiest hiervoor omdat niet alleen de leraren de leerlingen hebben gezien, maar ook de ouders vanwege het wekenlang thuis lesgeven. "Het is bijna oneerlijk om ouders niet te betrekken", zegt schooldirecteur In 't Veld. 

De school verwacht niet dat veel ouders van het advies van de docent gaan afwijken. Onze leraren geven echt een serieus advies."

Minister: niet doen

Minister Arie Slob (Onderwijs) erkent dat door de corona 'het buitengewoon bijzondere tijden zijn', maar vindt het 'niet heel wenselijk' dat ouders zouden kunnen meebeslissen. "De leraren en het lerarenteam hebben de professionaliteit en zij moeten hun oordeel geven." 

De minister is ook bang voor groeiende ongelijkheid als ouders het laatste woord hebben. "Je werkt daarmee in de hand dat mondige ouders meer hun stempel kunnen drukken in het proces, dan minder mondige ouders. Dat zorgt voor een groeiende ongelijkheid." Dat vindt de minister niet wenselijk.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Middelbare scholen laten ouder bepalen of kind overgaat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore