Ga naar de inhoud
Ministerie raadt reizen af

Op vakantie? Check voordat je je koffer pakt eerst even deze regels

Beeld © iStock

De zomervakantie staat voor de deur. En die zal dit jaar flink anders zijn dan normaal. Gewoon een weekje naar het buitenland, dat is nog best ingewikkeld. Voordat je je koffers pakt, lees eerst nog even de regels en adviezen in dit artikel.

RTL Nieuws houdt bij welke regels er gelden voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantielanden. Klik op een land voor meer informatie. Of bekijk alle informatie op rtlnieuws.nl/vakantiekaart.

Belangrijke informatie voordat je de koffer pakt

Lees hier met welke adviezen en regels je rekening moet houden.

Mag je naar het buitenland op vakantie?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is daar helder over: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. "U moet zelf de afweging maken of een reis noodzakelijk is. Iedereen met reisplannen wordt geadviseerd hier goed over na te denken. Vakantiereizen vallen onder niet-noodzakelijke reizen en worden afgeraden." Het advies aan zakenreizigers is om goed te overwegen of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is. Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als 'noodzakelijk verkeer'. 

Rutte: stel vakantie uit als dat kan

01:51

En als je toch gaat reizen of op reis bent?

De Nederlandse overheid wil graag weten als je in het buitenland bent en vraagt je te melden bij de ambassade: dat kan via deze link.

Kan ik gewoon terug naar Nederland?

Als je naar een risicogebied gaat, moet je bij terugkomst in Nederland verplicht twee weken in quarantaine. De Europese luchtvaartorganisatie EASA houdt een lijst bij van vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting, die lijst vind je hier. Vertrek je vanaf een vliegveld in een van de genoemde landen of gebieden? Dan moet je voor vertrek de verplichte gezondheidsverklaring invullen en na aankomst twee weken in thuisquarantaine.

Het vragenformulier krijg je van de luchtvaartmaatschappij. Heb je op het formulier één van de vragen met 'ja' beantwoord, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht je toegang tot het toestel te weigeren. Je kunt dan dus niet naar Nederland reizen.

Let op: kom je van buiten Europa? Dan mag je alleen terugreizen als de reis noodzakelijk is. Voor niet-noodzakelijke reizen geldt een inreisverbod tot 15 juni 2020.

Wat houdt die thuisquarantaine in?

Kom je uit een hoogrisicogebied, dan is het dringende advies 14 dagen in quarantaine te gaan. Dat betekent dat je 14 dagen je woning of verblijfplaats niet mag verlaten. Ook wordt dringend geadviseerd het contact met eventueel aanwezige familieleden en derden te vermijden.

Worden mensen getest op besmetting met het coronavirus als ze in Nederland aankomen?

Nee, bij aankomst worden reizigers niet gecontroleerd op het coronavirus. Luchthavens zijn wel alert op reizigers met koorts en klachten aan de luchtwegen. 

Moet je je bij de GGD melden bij terugkomst?

Nee, of je nou met de auto of met het vliegtuig reist, voor iedere terugkeerder geldt: dit is niet nodig als er geen gezondheidsklachten zijn. Wel klachten? Blijf dan thuis totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet je ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn. Als de koorts en/of benauwdheid verergert, moet u de huisarts bellen.