Andere fokkerij

Tweede besmettingsgeval van nerts op mens

25 mei 2020 10:22 Aangepast: 25 mei 2020 10:52
Nerts Beeld © ANP

Op een van de met SARS-CoV-2 besmette nertsenbedrijven is een tweede geval bekend geworden van besmettingen door nertsen op mensen. Dat melden de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Afgelopen woensdag meldde het ministerie voor het eerst een dier-mensbesmetting van het coronavirus door een nerts. Deze tweede besmetting vond plaats bij een andere fokkerij. Volgens de verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge en Carola Schouten is deze casus vergelijkbaar met de vorige. "In dit geval is bij drie personen op het besmette bedrijf het virus aangetoond", staat er in de brief.

"Op grond van de beschikbare informatie is het meest waarschijnlijk dat tenminste één van de drie besmette personen door een nerts is geïnfecteerd. Het is vanuit de gegevens niet mogelijk vast te stellen of meer dan één van deze drie personen vanuit de nertsen is geïnfecteerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Man besmet met corona door nerts 'zou wereldwijd voor het eerst zijn'

Geen beschermende kleding

Waarschijnlijk heeft de besmetting plaatsgevonden toen nog niet bekend was dat de nertsen in het bedrijf besmet waren en door personeel nog geen beschermende kleding werd gebruikt.

Volgens het RIVM kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen in de stal van een besmet nertsenbedrijf een infectie met het virus voorkomen. Het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal is nog steeds verwaarloosbaar, meldt het RIVM.

Deze week wordt vanwege het besmettingsgevaar een bezoekersverbod in de stallen van nertsbedrijven van kracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore