Ga naar de inhoud
Slapeloze nachten op komst

Overlast van muggen komt vroeg dit jaar: 'Volgende week de eerste piek'

Ramen en deuren dicht, deet in huis en (elektronische) vliegenmeppers in de aanslag. Waarom? De muggen komen eraan. En volgens Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen komen ze vroeg dit jaar. Begin juni is de eerste piek.

De vroege aanwezigheid van de muggen kan verklaard worden door het warme voorjaar. Maar of er ook meer muggen dan normaal zullen zijn, is nog niet duidelijk. Muggen hebben stilstaand water nodig, en door het uitblijven van regen is dat rondom onze huizen niet veel aanwezig. 

Regen van gisteren

De regen van gisteren biedt voor de muggen misschien dus wel weer een kans. Als er eitjes zijn gelegd in het water van gisteren, dan komen die over ongeveer een maand uit. Dan moet het water wel al die tijd blijven staan. "Anders drogen de larven weer uit", zegt Van Vliet. "Sommige snelle soorten kunnen ook binnen twee weken al uitkomen."

Waarom de mug het dodelijkste dier ter wereld is:

03:15
Muggen kunnen soms behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dat veel mensen al last hebben van muggen, blijkt uit gegevens van muggenradar.nl. Daar kun je zelf aangeven of je de zoemende insecten al hebt gesignaleerd. Veel mensen hadden 21 en 22 mei last van muggen, is te zien. En ook vanochtend zijn er al weer veel meldingen gedaan. "In Berg en Dal bij Nijmegen lijkt het erg te zijn", zegt Van Vliet. Hij roept mensen ook op om de Muggenradar te gebruiken. "En zeg het ook als je geen overlast hebt, dat is ook waardevolle informatie."

Droogte helpt

De muggen zijn dus vroeg, maar zijn ze dan ook vroeg weer weg? Helaas niet. Van Vliet: "In principe krijg je een langer muggenseizoen. Er komen meer generaties muggen als de temperatuur hoog is." De droogte kan als het om muggen gaat dus wel voor verlichting zorgen. "En het is zelden zo droog geweest als in het begin van dit jaar."

Nu
Lees ook:
Nu weten we het zeker: muggen haten Deet en proeven dat met hun pootjes

Van Vliet heeft ook nog wel tips voor mensen om de overlast te beperken. "Gooi stilstaand water in de buurt van je huis weg. Bakjes en potjes bijvoorbeeld. Maar soms staat er ook water op plekken waar je niet zo snel kijkt. Onder putjes bijvoorbeeld."

Bekijk de verwachting voor de komende dagen op de Muggenradar van Buienradar.