Veel op reis

'Jong en milieubewust? Juist dan ook vaak op vliegvakantie'

25 mei 2020 05:32 Aangepast: 25 mei 2020 08:18
Ter illustratie. Beeld © ANP

Het zijn vooral hoogopgeleide jongeren (tussen de 25 en 34 jaar) die vaak op vliegvakantie gaan. Dat is opmerkelijk, want het zijn óók deze jonge stedelingen die vaak zeggen milieubewust te zijn.

Dat schrijft Trouw op basis van twee rapporten van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De onderzoeken moeten het kabinet inzicht geven in welke groepen veel op vliegvakantie gaan.

Hoogopgeleiden

Het blijkt dat vooral jongeren tussen de 25 en 34 jaar oud vaak vliegen. In veel gevallen gaat het om hoogopgeleiden die in of rondom de grote steden wonen. Opvallend is dat veertig procent van de ondervraagden zegt milieubewust te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het nieuwe vliegen: lege stoelen en vluchten zonder catering

"Mensen willen graag allebei: het milieu sparen en óók op vakantie kunnen", legt onderzoekers Jaco Berveling uit. "Dan gebruiken ze een ontkenningsstrategie, door bijvoorbeeld te zeggen: 'thuis recycle ik heel veel afval'. Terwijl dat niet in verhouding staat tot een verre vliegreis."

'Heel gehecht aan vliegvakanties'

Volgens Berveling wordt het lastig voor het kabinet om vliegvakanties te ontmoedigen. "Mensen zijn heel erg gehecht aan vliegvakanties", vertelt hij aan de krant. "Het is onderdeel van een levensstijl en daarom moeilijk te veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtvaart mag verder groeien van kabinet

Bij het onderzoek moet echter een belangrijke kanttekening worden geplaatst: het is gebaseerd op enquêtes die vóór 2019 zijn afgenomen. De coronacrisis is dus niet meegenomen in de aanbevelingen aan het kabinet.

Gevolgen onduidelijk

Het is onduidelijk wat de gevolgen van de coronacrisis precies zullen zijn, maar de algemene kijk op luchtvaart is al veranderd. De laatste keer dat de sector voor zo veel verandering stond, was na de terroristische aanslagen op 9/11 in 2001.

Veilig vliegen in tijden van corona, kan dat wel?

We willen allemaal het liefst snel terug naar normaal. In de zomer vliegen naar de zon. Maar veilig vliegen in tijden van corona, kan dat eigenlijk wel? Europa heeft een reeks richtlijnen opgesteld die vliegen veiliger moeten maken. De keuze is aan u.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore