Nog maar het begin

'Negenduizend huurders melden zich met betalingsproblemen'

25 mei 2020 04:07 Aangepast: 25 mei 2020 04:10
Vooral zzp'ers en freelancers worden hard getroffen. Beeld © Patricia Rehe

Bij Nederlandse woningcorporaties hebben zich tot nu toe zo'n negenduizend huurders met betalingsproblemen gemeld. Dat worden er waarschijnlijk snel meer. "De meeste huurders hebben voor maart nog salaris gehad, april met een buffer kunnen overbruggen, maar voor mei is het de vraag of dat nog lukt."

Dat schrijft NRC na een rondgang langs 197 woningcorporaties. Samen bezitten die zo'n 1,6 miljoen van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen in Nederland.

Huurachterstanden

Het aantal mensen met huurachterstanden nam bij corporatiekoepel Aedes bijvoorbeeld al jaren af, maar is nu weer gegroeid. Toch valt het totale aantal huurders met een betalingsachterstand in Nederland volgens de corporaties nog relatief mee.

Het gaat al met al om iets meer dan een half procent van de 1,6 miljoen huurders die een betalingsachterstand hebben gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizen worden (eventjes) goedkoper, maar lang kunnen we daar niet van genieten

Dat komt volgens de corporaties vooral omdat het grootste deel van de huurders een vast inkomen uit een uitkering heeft, bijvoorbeeld bijstand of pensioen. Landelijk krijgt 61 procent van de bewoners van sociale huurwoningen zo'n uitkering.

Kop in het zand

Daarnaast vermoeden de woningcorporaties dat niet iedereen met financiële problemen zich al heeft gemeld. "Er is een groep mensen die hun kop in het zand steken", zegt een bestuurder tegen de krant.

De huurders die zich tot nu toe gemeld hebben, werken voornamelijk als zzp'er of freelancer. Daarnaast beginnen huurders van bedrijfsruimtes in financiële problemen te komen, merken de corporaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Ollongren maakt tijdelijke huurverlaging mogelijk

Toch moet de grootste klap nog komen. Zo verwacht Jozefine Hoft, directeur van een samenwerkingsverband van vijftien corporaties, dat de ernst van de situatie pas volgende maand duidelijker wordt. "Hoe langer de maatregelen tegen het coronavirus blijven gelden, hoe groter de probleemgroep wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'ers in de reis- en evenementenbranche de klos: 'Ik wil er niet mee stoppen, maar ik moet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore