Zorgen bij waterschappen

Het regent, maar het is droger dan ooit

24 mei 2020 12:10 Aangepast: 24 mei 2020 12:28
Ondanks de droogte krijgen deze plantjes gewoon water. Beeld © ANP/Novum

Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.

Alle waterbeheerders in Nederland snakken naar flinke regenbuien in juni, want het is veel en veel te droog. "We maken de droogste meimaand uit de geschiedenis mee", zegt waterschap Brabantse Delta.

Dat beaamt Thomas Vermeulen van Buienradar. "We hebben het droogste voorjaar ooit gemeten. Gemiddeld over het hele land is er nu een neerslagtekort van ruim 130 millimeter. Tijdens het droogste jaar ooit gemeten, in 1976, was het tekort in mei zo'n 105 millimeter."

Wat is een neerslagtekort?

Of er een neerslagtekort is, hangt af van twee grote factoren: verdamping en neerslag. Water verdampt, maar hoeveel hangt af van de zon, de windkracht en de luchtvochtigheid. Als water verdampt, maar er niets bij valt, dan wordt het water in de grond niet aangevuld en ontstaat er na verloop van tijd droogte.

Die droogte heeft nogal wat gevolgen. Zo daalt het water in rivieren en kanalen, waardoor schepen minder goed kunnen varen. Ook is de kans op blauwalg in het water groter, waardoor de kwaliteit van het zwemwater omlaag gaat.

Verder zorgt het voor een lage waterstand van grachten en een verminderde doorstroming van het oppervlaktewater, wat kan leiden tot stankoverlast en vissterfte. Ook kunnen gewassen verwelken of minder goed groeien en vergroot droogte de kans op natuurbranden.

Natuurbranden door droogte: maar het regende toch zoveel?

We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond nu op veel plekken alweer kurkdroog. Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken met timing

Als het neerslagtekort aanhoudt, kan dat problemen opleveren. Vooral boeren snakken volgens Vermeulen naar regen. "Voor gewassen kan het problematisch zijn, omdat het grondwater niet wordt aangevuld", zegt Vermeulen. En als de droogte langer aanhoudt, dreigen verboden op sproeien en het oppompen van water uit sloten, zoals in 2018 het geval was. 

Geen regen op komst

Het neerslagtekort wordt voorlopig niet aangevuld. "Er komt niet veel regen aan, en die paar millimeter regen die vandaag valt, zet geen zoden aan de dijk."

Komende week staat er ook geen regen op de planning. "Het wordt mooi lenteweer. De temperatuur loopt iets op naar 20 graden. Ook gaat de zon meer schijnen, vooral langs de kust."

De huidige temperatuur in Nederland:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore