Daders mogelijk vrijuit

Verloofde Khashoggi: 'Niemand heeft recht de moordenaars te vergeven'

22 mei 2020 22:37
Zoon van Khashoggi shudt de hand van Saudische kroonprins. Beeld © AP

De verloofde van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi heeft met afschuw gereageerd op het bericht dat diens zoons zijn moordenaars hebben vergeven.

Hatice Cengiz twittert dat Jamal een 'groter symbool is geworden dan wie ook' en dat niemand het recht heeft de moordenaars te vergeven.

Salah Khashoggi, een van de zoons van Khashoggi, zou volgens deskundigen door Saoedi-Arabië onder druk zijn gezet om het bericht naar buiten te brengen.

Betrokkenheid Saoedische kroonprins

Jamal Khashoggi, die voor de Washington Post schreef en in Amerika woonde, werd in oktober 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Turkije.

Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op de moord. Veel beschuldigende vingers wezen richting de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij ontkende altijd opdracht te hebben gegeven voor de moord, maar gaf vorig jaar toe dat 'ook hij verantwoordelijkheid draagt' omdat hij op het moment van de moord 'aan het roer' stond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonen vermoorde Saoedische journalist vergeven moordenaars

Vergeving

In een tweet schreef Salah Khashoggi, die in Saoedi-Arabië woont, dat zijn familie zijn vaders moordenaars vergeeft. "Op deze gezegende avond in de gezegende maand van de ramadan herinneren wij ons wat God zei: Als een persoon kan vergeven en het kan goedmaken, dan krijgt hij een beloning van Allah."

Hij vervolgt: "Daarom kondigen de zoons van martelaar Jamal Khashoggi aan dat we zijn moordenaars vergeven."

Zonen vermoorde journalist Khashoggi willen lichaam vader terug

De zonen van Jamal Khashoggi deden na diens dood een oproep voor het teruggeven van zijn lichaam.

Doodstraf ontlopen

In Saoedi-Arabië zijn vijf mensen ter dood veroordeeld voor de moord, drie anderen hebben een celstraf gekregen. Maar volgens mensenrechtenactivisten zouden de echte opdrachtgevers van de moord vrijuit zijn gegaan.

Volgens de islamitische wet kunnen veroordeelden gratie krijgen als ze worden vergeven door de familie van hun slachtoffers. Dat zou betekenen dat de moordenaars van Khashoggi mogelijk hun doodvonnis kunnen ontlopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar na de moord op Khashoggi: is er echt iets veranderd?

Vooropgezet plan

"Dit zijn de eerste stappen naar hun uiteindelijke vrijlating", zegt Agnès Callamard. Ze werkt voor de Verenigde Naties en doet onderzoek naar de moord. Volgens haar is het allemaal een vooropgezet plan van Saoedi-Arabië.

Callamard vermoedt dat de familie van Khashoggi onder druk is gezet om de moordenaars te vergeven. "Het is een daad van absolute straffeloosheid", schrijft ze in een reactie op Facebook.

Gerechtigheid

Callamard pleit ervoor andere wegen te bewandelen om rechtvaardigheid af te dwingen. Zo roept ze aanklagers en rechters in Turkije op om bij verstek een proces tegen de moordenaars van Khashoggi te beginnen.

Ook de verloofde van Khashoggi laat weten zich er niet zo maar bij neerleggen. "Ik zal niet stoppen voordat er gerechtigheid is voor Jamal."

De moord op Khashoggi: wat is er precies gebeurd?

In oktober 2018 ging de Saoedische journalist Jamal Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om zijn scheidingspapieren op te halen. Zijn nieuwe verloofde bleef buiten op hem wachten. Vergeefs. Haar geliefde kwam nooit meer naar buiten.

Vermoord

Al snel wisten de Turken te melden dat Khashoggi op gruwelijke wijze in het consulaat was vermoord. Vanaf dat moment gingen de wildste verhalen rond over wat er met het lichaam van Khashoggi gebeurd zou zijn.

Pas twee weken later meldden de Saoedi’s dat Khashoggi inderdaad om het leven was gekomen, maar dat dit het gevolg was van een gevecht.

Audiofragmenten

Al snel bleek het toch anders te zitten. De Apple Watch van Khashoggi had alle audio van dat bewuste moment in het consulaat opgenomen. Hoewel deze fragmenten tot op de dag van vandaag geheim zijn gebleven, niet verspreid onder media, hebben Turkse journalisten toch naar de opnamen kunnen luisteren.

De fragmenten liegen er niet om. Khashoggi zou eerst verteld zijn dat ze hem mee terug naar Saoedi-Arabië zouden nemen. Daarna werd gezegd dat ze hem in slaap zouden brengen, waarna de laatste woorden van Khashoggi volgden: "Ik heb astma, alsjeblieft, je wurgt me."

Kettingzaag

Khashoggi zou zijn verdoofd met een kalmerend middel en daarna gestikt met een plastic zak over zijn hoofd. Nadat hij was gedood, zou zijn lichaam in stukken zijn gezaagd. In de fragmenten zou een elektrische zaag te horen zijn geweest. Wat daarna met de lichaamsdelen is gebeurd, is nog steeds niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore