Boven Mekka

Geen maan gespot, ramadan duurt dag langer

23 mei 2020 00:01 Aangepast: 23 mei 2020 10:47
Een jonge maansikkel. De eerste maansikkel van de nieuwe maan is nog iets 'dunner' dan dit en daardoor nauwelijks te zien in het licht van de ondergaande zon. Beeld © EPA

De islamitische vastenmaand ramadan duurt een dag langer dan gedacht, voor Marokkaanse Nederlanders in ieder geval. De vastenmaand eindigt volgens de islamitische kalender wanneer boven Mekka de eerste maansikkel van de nieuwe maan wordt gezien.

Het was al duidelijk dat het erom zou spannen of dat gisteravond zou zijn, maar in Saoedi-Arabië werd geen maansikkel gespot. Daarmee eindigt de vastenmaand dus pas vanavond. 

Berekening

Niet alle moslims houden de traditionele kalender aan. Turkse moslims gaan bijvoorbeeld uit van een berekening van de maanstanden boven Ankara. Voor hen was al langer duidelijk dat de vastenmaand vanavond eindigt. De meeste Marokkaanse Nederlanders gaan uit van de traditionele kalender. 

Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Het vasten begint vlak voordat de zon opkomt. De afgelopen maand was dat rond 4.00 uur ‘s ochtends. Deelnemers mogen pas bij het avondgebed weer eten en drinken, wat dit jaar rond 21.00 uur was.

Extra liefdadigheid

Tijdens de vastenmaand moeten moslims extra aan liefdadigheid doen. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.

De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, in 2030 begint de ramadan rond tweede kerstdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ramadanshow stopt na doodsbedreigingen, presentator reageert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore