Mail aan personeel

Directeur FIOD op non-actief om toeslagenaffaire

22 mei 2020 21:03 Aangepast: 22 mei 2020 22:26
Hans van der Vlist stond sinds 2011 aan het hoofd van de FIOD

De directeur van de FIOD is per direct opgestapt vanwege de toeslagenaffaire. Hij zou zijn gevraagd terug te treden door het ministerie van Financiën .

Hans van der Vlist maakte zijn vertrek bekend via een mail aan het personeel. Die mail is in handen van Follow the Money. 

Hij stond al sinds 2011 aan het hoofd van de FIOD en maakte in die hoedanigheid ook deel uit van het managementteam fraude van de Belastingdienst dat verantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire. Hij ontkent in de mail elke betrokkenheid. "Ik heb geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid gehad bij de behandeling van Toeslagen", schrijft hij onder meer. 

Knevelarij

Dinsdag maakte het ministerie van Financiën bekend dat het aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie wegens mogelijke misdrijven waaronder 'beroepsmatige discriminatie' in de affaire. Het zou naast beroepsmatige discriminatie gaan om 'knevelarij', een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie doet aangifte tegen Belastingdienst om toeslagenaffaire

Ook stelde het ministerie vijf ambtenaren op non-actief, zonder te zeggen om wie het ging. Nu blijkt dat Van der Vlist een van hen is. In een intern weekbericht ontkende de directeur-generaal Toeslagen eerder deze week overigens dat de collega's op non-actief zijn gezet. 

Doorgeschoten fraudejacht

De toeslagenaffaire kwam aan het licht na een reeks onthullingen door RTL Nieuws en Trouw, waarin werd aangetoond dat de belastingdienst duizenden ouders met kinderopvangtoeslag keihard aanpakte. Bij ook maar de minste verdenking van fraude, of die nou terecht was of niet, werd de complete toeslag stopgezet, moest alles in een keer worden terugbetaald en volgden torenhoge boetes.

'Ik moest stoppen met werken door zwarte lijst Belastingdienst'

De Belastingdienst bleek een geheim registratiesysteem te hebben gebruikt om 'vermoedens' of 'signalen' van fraude bij te houden. Mensen die erop terechtkwamen, hoorden daar niets over en konden zich ook niet verweren.

Ouders kregen geen kans de beschuldigingen te weerleggen. Later bleek dat de belastingdienst het bij de doorgeschoten fraudejacht het in het bijzonder had gemunt op ouders met een tweede nationaliteit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatssecretaris snapt ongeduld gedupeerden toeslagenaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore